Priljubljeni berlinski tehno klub po 22 letih zapira svoja vrata

Kultura 19. Sep 202411:14 0 komentarjev
vhod v klub
Foto: PROFIMEDIA

V znanem berlinskem tehno klubu Watergate so napovedali, da bodo konec decembra po 22 letih zaprli svoja vrata. S tem se bo klub pridružil številnim klubom v nemški prestolnici, ki so to že storili. Gre za nov udarec svetovno znani berlinski klubski sceni.

Watergate, ki se nahaja ob reki Spree v mestnem predelu Kreuzbergu, je kot vzrok za zaprtje 22. decembra navedel naraščajoče stroške in premik v klubski kulturi, vključno z naraščajočo priljubljenostjo velikih festivalov, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

“S težkim srcem smo se odločili, da konec leta končamo delovanje našega kluba in ne podaljšamo najema,” so sporočili iz Watergata. Kot so še objavili na enem od družbenih omrežij: “Zabave je konec – naj živi zabava.” Hkrati so v klubu napovedali, da bodo do silvestrovega pripravili še številne velike poslovilne prireditve.

Eden od treh upravljavcev kluba Ulrich Wombacher je za časnik Berliner Zeitung povedal, da so se v Berlinu razmere glede klubske scene zelo spremenile ter da po koncu pandemije covida-19 posel preprosto ni več stekel, kot bi moral.

Dodal je, da so ljubitelji tehno glasbe zaradi dolgotrajnega zaprtja klubov med pandemijo tudi spremenili svoje navade, prav tako je upadlo turistično nizkoproračunsko potovanje mladih.

“Berlin je s svojo individualno, majhno in uveljavljeno klubsko kulturo izgubil mednarodni pomen,” je še povedal Wombacher in dodal, da je postalo nemogoče slediti visokim honorarjem za didžeje.

Kreuzberg, kjer domuje Watergate in številni drugi priljubljeni klubi, je po njegovem tudi izgubil velik del svojega šarma in se zdaj sooča s težavami z uživalci drog, brezdomci in kriminalom.

Zavrnil je tudi, da bi lahko z več državnega financiranja preprečili zapiranje klubov: “Klubska kultura tako ne deluje (…) Klubska kultura je hitra, individualna. Ne moreš je vsiliti v plansko gospodarstvo, čeprav smo imeli koristi od financiranja.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!