Razstavili Warholove portrete vladaric, tudi pokojne Elizabete II. (FOTO)

Kultura 15. Okt 202415:36 0 komentarjev
Zbirko si je ogledala tudi princesa Beatrix (Foto: PROFIMEDIA)

V muzeju na Nizozemskem so obrisali prah z redke zbirke grafik Andyja Warhola in razstavili njegove portrete žensk iz kraljevih družin. Ikona pop arta jih je ustvarila tik pred svojo smrtjo. Na razstavi z naslovom Royal Edition (Kraljevska izdaja) v palači Het Loo v mestu Apeldoorn je na ogled 16 grafik, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Med portreti, ki so na ogled, je tudi nekdanja nizozemska kraljica, zdaj princesa Beatrix, ki je razstavo prejšnji teden tudi odprla.

“Danes je palača Het Loo edini muzej v Evropi, ki ima v svoji zbirki vseh 16 grafik Warholove Kraljevske izdaje, posute z ‘diamantnim prahom’,” je povedala kustosinja muzeja Hanna Klarenbeek. Serijo so kupili leta 1986, le leto dni po njenem nastanku. Poleg Beatrix so v njej tudi grafike kraljice Elizabete II., danske kraljice Margarete II. in kraljice Ntombi Tfwala iz Kraljevine Esvatini, nekdanje Kraljevine Svazi.

Vse so bile takrat edine vladajoče kraljice, Warhol pa se je šele ob koncu svojega življenja domislil, da bi upodobil vse štiri kraljice.

Foto: PROFIMEDIA
Foto: PROFIMEDIA
Foto: PROFIMEDIA
Foto: PROFIMEDIA
Foto: PROFIMEDIA
Foto: PROFIMEDIA

Umetnik je izdelal dve izdaji serije Vladajoče kraljice, in sicer običajno izdajo 40 izvodov in kraljevsko izdajo z “diamantnim prahom”. Odtisi, posuti z “diamantnim prahom”, so edinstveni, saj je Warhol poudaril obrise portretirank s fino mletimi koščki stekla, da so se portreti lesketali, so sporočili iz muzeja.

Warhol (1928–1987) je izdelal štiri portrete vsake kraljice, od katerih se je vsak razlikoval po barvni shemi ter po kvadratih in pravokotnikih, ki jih je porazdelil po njih. Ameriški umetnik je že ob njihovem nastanku ocenil, da med njimi izstopajo portreti kraljice Beatrix.

Razstava bo na ogled do 1. januarja prihodnje leto.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!