Šerbedžija del upora: “Žal mi je zaradi žensk”

Kultura 28. Nov 202113:32 0 komentarjev
Rade Šerbedžija
PROFIMEDIA

Festival, ki bi moral slaviti gledališče, je v Brčkem zasenčila izbira člana žirije. Organizatorji so namreč za člana žirije izbrali Branislava Lečića, srbskega igralca in profesorja, ki ga je igralka Danijela Štajnfeld obtožila posilstva. Na neprimernost dogajanja je glasno opozoril tudi Rade Šerbedžija.

Gledališki festival 38. Susret pozorišta/kazališta, ki je potekal v bosanskem mestu Brčko, si je prislužil veliko pozornosti. A ne zaradi odlične izvedbe festivala, pač pa zaradi enega od članov žirije. V žirijo so namreč povabili srbskega igralca Branislava Lečića, ki ga je igralka Danijela Štajnfeld obtožila posilstva.

Da bo Lečić v žiriji, je bilo znano tik pred začetkom

Gledališča, ki so sodelovala na festivalu, do zadnjega trenutka niso vedela, da je v režiji tudi Lečić. Ko je informacija prišla v javnost, so številni udeleženci takoj izrazili nestrinjanje. Sol na rano je povzročil odziv organizatorjev. Kot piše Al Jazeera so organizatorji namesto, da bi priznali napako in se v končni fazi opravičili, raje “objavljali skrajno neprofesionalne objave na uradni spletni strani festivala, ki so bile usmerjene v napade na umetnike, ki so kritizirali Lečićevo članstvo v žiriji”. V enem od tekstov so tako zapisali, da so negativni odzivi na Lečićevo članstvo le dimna zavesa za pravi namen teh napadov, ki naj bi bil rušenje samega festivala, za najbolj sporen odziv pa so pri Al Jazeeri označili besedilo, v katerem piše, da organizatorje zanima le umetnost in da jih ne ne zanima, “kdo je kdaj koga”.

Eden najbolj glasnih je bil Rade Šerbedžija

Medtem so se udeleženci – ki so sicer odigrali predstave – drug za drugim umikali iz tekmovalnega dela. Na koncu je bil pod vprašajem tudi koncert Radeta Šerbedžije. In ravno on je bil med tistimi, ki so najbolj jasno in glasno povedali svoje mnenje. Kantavtor je na organizatorje naslovil pismo, v katerem je zapisal: “Žal mi je zaradi ljudi, ki jih poznam, in tistih, ki jih ne poznam. Žal mi je zaradi publike, ki vse to posluša in spremlja. Žal mi je zaradi žensk, ki – da bi zaščitile svoje dostojanstvo – že ničkolikokrat prenašajo neokusne komentarje in ki so izpostavljene nasilju patriarhalnega sveta tudi na navadnih konferencah za medije.” V pismu se je Šerbedžija obregnil ob besede “kdo je koga kdaj” in zapisal, da gre za brutalen izraz, ki ne pritiče ljudem, ki se ukvarjajo z umetnostjo.

V času, ko je Šerbedžija napisal pismo, se je iz tekmovalnega dela umaknilo že osem predstav. “Ocenjevanje je brez smisla,” je zapisal Šerbedžija. Spomnil je, da so ga organizatorji pozvali, da s koncertom počasti zmagovalce. “Zame so zmagovalci vsi kolegi umetniki, ki so bili solidarni in so se kljub tej nenaravni situaciji odločili, da zaradi publike odigrajo predstave. Tako sem se tudi sam odločil, da vseeno nastopim,” je sporočil svojo odločitev. A pri tem je postavil pogoj: “Edino, kar vas prosim, je, da pred mojim koncertom na odru, kjer bom nastopil s svojim orkestrom, ne bo potekala nobena podelitev nagrad.”

Branislav Lečić in Danijela Štajnfeld
N1

Danijela Štajnfeld je marca letos Branislava Lečića prijavila policiji in dejala, da jo je leta 2012 posilil. V začetku aprila je nekdanja igralka Merima Isaković prav tako obtožila Lečića, da jo je spolno zlorabil pred 43 leti. Lečića so zaslišali, obtožbe je zanikal. Junija je sodišče v Beogradu prijavo Štajnfeld zavrglo. Odločitev še ni pravnomočna.

Danijela Štajnfeld se je vsem, ki so se odzvali na Lečićevo udeležbo na festivalu in opozorili, da je neprimerna, zahvalila in sporočila: “Če verjamete eni ženski, se bodo oglasile tudi druge.”

Organizatorji podelili nagrade, a čakajo, če jih bodo nagrajenci sprejeli

Organizatorji so po velikih mukah festival le izpeljali in tudi podelili nagrade. Ker so številni že vnaprej dejali, da ne želijo, da jih ocenjuje žirija, v kateri sedi Lečić, bodo organizatorji vsem nagrajencem poslali pisno vprašanje, ali sprejmejo nagrado. Ko jim odgovorijo, bodo o tem tudi obvestili javnost. So pa opozorili, da je denarno nagrado, ki jo ob tem namenja Distrikt Brčko, treba porabiti do konca leta.

PREBERITE ŠE:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!