Serija Shogun pometla s konkurenco in se vpisala v zgodovino z 18 emmyji

Kultura 16. Sep 202409:37 0 komentarjev
Shogun
Foto: PROFIMEDIA

Serija televizije FX Shogun je na nedeljski 76. podelitvi televizijskih nagrad v Los Angelesu stopila v zgodovino z 18 emmyji, kar je največ doslej za serijo v eni sezoni. Shogun je med drugim dobil emmyja za najboljšo dramsko serijo, najboljšo moško in žensko glavno vlogo, ki sta ju osvojila Hiroyuki Sanada in Anna Sawai.

Emmyja za najboljšo komedijo je dobila serija HBO Hacks, ki ji je Jean Smart prinesla tudi emmyja za glavno žensko vlogo v komediji. Emmyja za najboljšo moško vlogo v tej kategoriji je dobil Jeremey Allen White (The Bear).

V tekmi za emmyja za omejeno ali antološko serijo ali film je slavil Baby Reindeer, emmyja pa je dobil tudi glavni igralec kratke serije Richard Gadd, ki je dobil še nagrado za scenarij. Emmyja za najboljšo žensko glavno vlogo v tej kategoriji je dobila Jodie Foster (Pravi detektiv: Dežela teme).

Čeprav je kar 70 odstotkov dialogov v seriji Shogun v japonskem jeziku, je priredba romana Jamesa Clavella, ki obravnava boj za oblast na Japonskem v 17. stoletju, pometla z vso konkurenco in med drugim osvojila nagrado za režijo.

Protagonist serije je angleški mornar, ki obtiči na Japonskem ter sodeluje v dvornih spletkah in krvavih bojih za prevlado japonskih plemičev. Oba glavna igralca sta se zapisala v zgodovino tudi kot prva japonska dobitnika emmyja.

Shogun
Foto: PROFIMEDIA

Največje presenečenje večera je bila zmaga serije Hacks v kategoriji komedij, saj je večina pričakovala, da bo emmyja osvojil The Bear. Komedija govori o starajoči se zvezdi ameriške stand up komedije, ki jo igra Jean Smart, in mladi komičarki, ki je zadolžena za obnavljanje njenih šal. Igra jo Hannah Einbinder. Serija je prejela tudi nagrado za scenarij svoje tretje sezone.

The Bear se je moral zadovoljiti le z nagradama za stransko moško in žensko vlogo v komediji, ki sta ju dobila Ebon Moss-Bachrach in Liza Colon-Zayas.

Elizabeth Debicki je seriji Krona z upodobitvijo princese Diane zagotovila emmyja za najboljšo stransko žensko vlogo v dramski seriji, nagrado za stransko moško vlogo pa je dobil Billy Crudup (The morning Show).

V kategoriji omejenih ali antoloških serij ali televizijskih filmih sta emmyja za stransko moško in žensko vlogo dobila Lamorne Morris (Fargo) ter Jessica Gunning (Baby Reindeer).

Elizabeth Debicki
Elizabeth Debicki (Foto: PROFIMEDIA)

Podelitev v gledališču Peacock sta vodila kanadska komika, oče in sin, Eugene in Dan Levy, ki sta tudi sama že dobila emmyja za vlogi v komični seriji Schitt’s Creek.

Nagrade so med drugim podeljevali Christine Baranski, Kathy Bates, Gael García Bernal, Matt Bomer, Connie Britton, Nicola Coughlan, Billy Crystal, Viola Davis, Giancarlo Esposito, Colin Farrell, Lily Gladstone, Selena Gomez, Mindy Kaling, Jimmy Kimmel, Greta Lee, Diego Luna, Steve Martin, Maya Rudolph in Martin Sheen.

Bilo je tudi več komičnih trenutkov. Eden se je zgodil, ko je Will Smith ob prejemu nagrade za najboljši scenarij za dramsko serijo (Slow Horses) stopil na oder in dejal, da naj se vsi pomirijo, ker da prihaja v miru. Smith je leta 2022 oklofutal komika Chrisa Rocka na podelitvi oskarjev.

Igralka Candice Bergen, znana po vlogi televizijske novinarke Murphy Brown, ki jo je v 90. letih prejšnjega stoletja kritiziral podpredsednik ZDA Dan Quayle, ker se je njen lik iz serije odločil za vzgojo otroka brez očeta, se je obregnila v trenutno predsedniško kampanjo v ZDA.

Tokratna podelitev emmyjev je bila že druga v tem letu, saj so 75. podelitev iz lanskega leta zaradi stavke scenaristov in igralcev premaknili na letošnji januar. Na 76. podelitvi so bile nagrajene oddaje, ki so bile predvajane med 1. junijem 2023 in 31. majem 2024.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!