Sonja Prosenc z novim celovečercem do častne nagrade Živka Nikolića

Kultura 30. Avg 202419:15 0 komentarjev
Sonja Prosenc
Sonja Prosenc (Foto: PROFIMEDIA)

Film Odrešitev za začetnike režiserke Sonje Prosenc je po nagradi evropskih art kinematografov na Sarajevskem festivalu zdaj prejel še nagrado Živka Nikolića na Filmskem festivalu Herceg Novi. Nagrado podeljujejo ustvarjalkam in ustvarjalcem, ki s svojim delom izrazito prispevajo k filmski umetnosti.

V obrazložitvi so člani žirije zapisali, da so v iskanju filma, ki bi dosegal estetiko legendarnega režiserja, nagradili Sonjo Prosenc, ki ji uspeva na nov način obravnavati travme današnjega časa.

Kot je sporočil producent Zavod Monoo, nagrada, poimenovana po enem najpomembnejših črnogorskih filmskih režiserjev in scenaristov, vključuje tudi finančni del.

Žirijo so sestavljali hrvaško-češko-jugoslovanski režiser Lordan Zafranović, bosansko-hercegovski scenarist, režiser, producent in montažer Pjer Žalica ter direktor črnogorske kinoteke Pavle Simonović.

Tretji celovečerni film režiserke Sonje Prosenc Odrešitev za začetnike je svetovno premiero doživel na filmskem festivalu Tribeca v New Yorku. Na filmskem festivalu v Sarajevu, kjer so ga prikazali v tekmovalnem programu celovečernih igranih filmov, je doživel evropsko premiero.

Prizor iz filma Odrešitev za začetnike (Foto: arhiv studia)

Odrešitev za začetnike (z angleškim naslovom Family Therapy) govori o komični disfunkcionalnosti odnosov v na videz popolni meščanski družini. Vanjo vstopi neznanec Julien, ki s svojo prisotnostjo poruši krhko družinsko ravnovesje in razkrije razpoke v njihovi skrbno varovani fasadi: materin pretirano zaščitniški odnos do hčerke, očetov beg v sanje o družinskem potovanju v vesolje ter resnico, ki se skriva pod hčerino lasuljo.

V glavnih vlogah so zaigrali Katarina Stegnar, Marko Mandić, Mila Bezjak in francoski igralec Aliocha Schneider.

Producent filma je produkcijska hiša Zavod Monoo, koproducenti filma so Incipit Film iz Italije, Incitus film iz Norveške, Wolfgang&Dolly iz Hrvaške ter Living Pictures iz Srbije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!