Srce Sarajeva za najboljši film romunskemu filmu Tri kilometre do konca sveta

Kultura 23. Avg 202422:40 0 komentarjev
Emanuel Parvu
Foto: N1 Sarajevo

Srce Sarajeva za najboljši film je na letošnjem 30. Sarajevskem filmskem festivalu prejel romunski film Trei kilometri pana la capatul lumii (Tri kilometre do konca sveta) režiserja Emanuela Parvua. Film Odrešitev za začetnike slovenske režiserke Sonje Prosenc je prejel eno od partnerskih nagrad, in sicer nagrado cicae.

Nagrado za najboljšega igralca je nocoj v Sarajevu prejel romunski igralec Doru Bem (Saptamana mare/Veliki teden), za najboljšo igralko pa je bila izbrana Anab Ahmed Ibrahim iz Somalije (The Village Next to Paradise/Vas zraven raja). Za najboljšega režiserja so izbrali grškega režiserja Jorgosa Zoisa (Arcadia/Arkadija), poročajo mediji BiH.

Srce Sarajeva za najboljši kratki film je prejel film Absent režiserja Cema Demirea, posebno priznanje v kategoriji kratki film pa Tako Tsubo režiserk Eve Pedroza in Fanny Sorgo. Za najboljši dokumentarec na 30. festivalu je bil izbran ukrajinski A Picture to Remember/Slika za spomin.

Predsednik letošnje velike festivalske žirije je bil slavni režiser Paul Schrader. Člani žirije so bili še slovenski igralec Sebastijan Cavazza, švedska igralka Noomi Rapace, režiserka iz BiH Una Gunjak in finski režiser Juho Kuosmanen.

V osmih festivalskih dneh od 16. do 23. avgusta so v Sarajevo letos v tekmovalnih programih prikazali skupno 57 filmov (tri izven konkurence).

V tekmovalnem igranem programu je bil tudi film Odrešitev za začetnike z angleškim naslovom Family Therapy slovenske režiserke Sonje Prosenc, ki je na letošnjem Sarajevskem filmskem festivalu prejel eno od partnerskih nagrad, in sicer nagrado cicae, je objavljeno na spletni strani festivala.

Nagrado podeljuje Mednarodna konfederacija art kinematografov (Cicae). Nagrajeni film bo prejel posebno podporo konfederacije, ko gre za pomoč pri distribuciji, predvajanju filma in doseganju občinstva prek mreže 3000 kinematografov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!