Po 16 letih se na odre vrača skupina Oasis

Kultura 27. Avg 202407:17 > 09:21 0 komentarjev
Liam in Noel Gallagher
Foto: PROFIMEDIA

Legendarna britanska skupina Oasis, ki je zaslovela z uspešnicami, kot so Wonderwall, Don't Look Back In Anger ter Champagne Supernova, je leta 2009 razpadla. Po 16 letih pa sta brata Noel in Liam Gallagher napovedala, da se leta 2025 Oasis ponovno odpravlja na turnejo po Združenem kraljestvu in Irski.

Številni oboževalci so po pisanju spletnega portala The Guardian verjeli, da se skupina nikoli več ne bo združila, a nato so se pojavile govorice o turneji skupine Oasis leta 2025. Največ namigov o morebitni ponovni združitvi sta dala prav brata Gallagher – nekdanji frontman Liam ter tekstopisec in kitarist Noel, ki sta na družbenih omrežjih podpihovala ugibanja.

V nedeljo ponoči sta na svojih družbenih omrežjih in družbenih omrežjih skupine Oasis objavila posnetek z datumom 27. 8. 24, ki se je nato spremenil v napis “8am”.

Liam je na omrežju X zapisal: “Nikoli mi ni bila všeč beseda FORMER.” Prav tako v nedeljo zvečer je na nastopu na festivalu Reading skladbo skupine Oasis Half The World Away posvetil bratu, pozneje pa njihovo uspešnico Cigarettes & Alcohol ljudem, ki po njegovih besedah sovražijo rock skupino. Ob koncu koncerta se je na glavnih zaslonih na odru prikazal že omenjeni posnetek z današnjim datumom in uro.

Danes ob 8. uri po britanskem času pa sta oba brata objavila: “To je to, to se bo zgodilo.” Ob tem pa sta objavila datume turneje po Združenem kraljestvu in Irski za leto 2025. Ob tem so že napovedali dodatne datume po svetu. Karte bodo v prodaji od 31. avgusta letos.

Skupina bo turnejo začela 4. julija 2025 na stadionu Principality v valižanski prestolnici Cardiff, nato pa bo odigrala šest koncertov v parku Heaton v domačem Manchestru. Zatem bo 2. in 3. avgusta nastopila na londonskem stadionu Wembley, 8. in 9. avgusta na stadionu Murrayfield v škotski prestolnici Edinburg, teden dni pozneje pa na stadionu Croke Park v Dublinu.

V sporočilu za javnost sta brata Gallagher zapisala: “Ni se zgodilo nič prelomnega, kar bi sprožilo ponovno združitev. Šlo je le za postopno spoznanje, da je napočil pravi čas.” V skupni izjavi pa je skupina Oasis povedala: “Pištole so utihnile. Zvezde so se poravnale. Velikega čakanja je konec. Pridite in si poglejte. Na televiziji tega ne bo.”

Čeprav so se pojavljale govorice, da bosta imela kar deset nastopov na stadionu Wembley in da bosta nastopila na naslednjem festivalu Glastonbury, to ne drži.

Oasis
Foto: Paul Yeung/REUTERS

Skupina Oasis, ustanovljena leta 1991 v Manchestru, je poživila britansko glasbeno sceno. Razburjala je z javnimi prepiri med Liamom in Noelom, ki so dosegli vrhunec med prepirom v Parizu na festivalu Rock en Seine leta 2009, ko je Liam razbil eno od Noelovih kitar. Brata od razhoda nista nastopila skupaj, še vedno pa v razprodanih dvoranah ločeno redno igrata uspešnice skupine Oasis.

Do zdaj sta po pisanju francoske tiskovne agencije AFP v javnosti večinoma komunicirala tako, da sta drug drugega zmerjala na družbenih omrežjih. Ponovna združitev se bo tako zgodila 30 let po izidu albuma (What’s the Story) Morning Glory? iz leta 1995, ki je bil deležen mednarodnega kritiškega in komercialnega uspeha. Brata sta sicer že v preteklosti namigovala na spravo, Noel pa je lani v povezavi z vnovično združitvijo skupine dejal, da “nikoli ne reci nikoli”.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!