Umrl Fernando Botero, “Picasso Latinske Amerike”

Kultura 15. Sep 202319:56 1 komentar
Fernando Botero
PROFIMEDIA

V 92. letu starosti je umrl kolumbijski slikar Fernando Botero, ki je s slikanjem debelušnih človeških figur in natančno uporabo barv obveljal za enega najbolj poznanih umetnikov Latinske Amerike, ki je razstavljal po vsem svetu. "Umrl je slikar naše tradicije, vrlin in napak," je ob umetnikovi smrti zapisal kolumbijski predsednik Gustavo Petro.

Novico o smrti kolumbijskega slikarja Fernanda Botera je sporočila umetnikova hči Lina, ki je povedala, da je umrl za posledicami pljučnice v Monaku, kjer je živel. Kot je dodala, je kljub boju s Parkinsonovo boleznijo, zaradi katere je težko hodil in govoril, “slikal do konca”.

V njegovem rojstnem mestu Medellin so ob umetnikovi smrti razglasili teden dni žalovanja, ob čemer je župan Daniel Quintero poudaril, da bodo njegova dela, ki so razstavljena v njihovem mestu, “živela večno”. Pokopali ga bodo v italijanskem mestu Pietrasanta poleg žene, grške umetnice Sophie Vari, ki je umrla v začetku leta, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Umetnine Fernanda Botera Umetnine Fernanda Botera
PROFIMEDIA
Umetnine Fernanda Botera Umetnine Fernanda Botera
PROFIMEDIA
Umetnine Fernanda Botera Umetnine Fernanda Botera
PROFIMEDIA

Boterova dela, večinoma upodobitve debelušnih figur ljudi in živali nadrealističnih oblik pogosto s pridihom satire ali političnega komentarja, so bila priljubljena razstavljena po vsem svetu, od Bogote do Madrida in Pariza pa vse do Singapurja.

Po pisanju AFP je bil Botero, ki so ga imenovali tudi Picasso Latinske Amerike, strasten in neutrudljiv umetnik, ki je ustvaril več kot 3000 slik in 300 skulptur. Celo v starosti je delal tudi po 10 ur na dan. “Zdaj delam več, morda zato, ker vem, da mi je ostalo le še malo časa,” je leta 2012 ob praznovanju 80. rojstnega dne dejal v intervjuju za AFP. “Veliko razmišljam o smrti in žalosti me, da bom moral zapustiti ta svet in prenehati s slikanjem, kar imam tako rad,” je dodal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje