V Amsterdamu velika razstava pionirja abstraktne umetnosti

Kultura 20. Jun 202409:37 0 komentarjev
Kandinski, Umirjene napetosti
Kandinski, Umirjene napetosti (Foto: PROFIMEDIA)

V amsterdamskem Muzeju H'ART so na ogled postavili veliko razstavo del Vasilija Kandinskega, ki združuje približno 60 del pionirja abstraktne umetnosti. Razstava spremlja Kandinskega od njegovih zgodnjih figurativnih del prek impresionizma do abstraktnih slik z geometrijskimi oblikami, po katerih je najbolj znan.

Dela za razstavo je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa posodil Center Pompidou. Kot je povedala direktorica Muzeja H’ART Annabelle Birnie, razstava zaznamuje začetek mednarodnega sodelovanja s Centrom Pompidou v Parizu.

Po besedah kustosinje razstave Birgit Boelens je “življenjska zgodba Kandinskega obenem zgodovina abstraktne umetnosti”. Kandinski, rojen leta 1866 v Moskvi, je v življenju doživljal krize, vojne, revolucije in osebne neuspehe.

V Moskvi je študiral pravo in ekonomijo. Leta 1896 je odšel v Nemčijo, da bi postal slikar. V Münchnu je študiral pri Antonu Ažbetu in na akademiji. Med letoma 1906 in 1907 je živel v francoskem mestu Sevres, kjer se je usmeril k ekspresionizmu. Leta 1908 je živel v Murnauu na Bavarskem, kjer je naslikal številne krajine. Bil je soustanovitelj umetniške skupine Phalanx, kjer je spoznal svojo življenjsko sopotnico Gabriele Münter. Leta 1909, ko je bil vodilni umetnik skupine Novo umetniško združenje München, je začel slikati abstraktna dela.

Kandinski, Beli zvok
Kandinski, Beli zvok (Foto: PROFIMEDIA)

Prve slike je razstavil s skupino Most. Po ustanovitvi skupine Modri jezdec je z njo pripravil več razstav, leta 1914 pa se je vrnil v Moskvo.

Leta 1918 je postal profesor na akademiji, nato član ljudskega komisariata za vzgojo in izobraževanje. Leta 1921 je emigriral v Berlin, kjer je poučeval na šoli Bauhaus do leta 1933, ko se je pred nacisti umaknil v Pariz. Leta 1939 je dobil francosko državljanstvo, umrl je leta 1944 v Neuilly-sur-Seine pri Parizu.

Muzej, ki se je prej imenoval Umetnostni muzej Ermitaž Amsterdam, se je v Muzeju H’ART preimenoval potem, ko je zaradi vojne v Ukrajini prekinil vezi s svojim materinskim muzejem Ermitaž iz Sankt Peterburga. V prihodnje namerava sodelovati s Centrom Pompidou, Britanskim muzejem v Londonu in Muzejem ameriške umetnosti Smithsonian v Washingtonu, še piše dpa.

Kandinski, neimenovano delo
Kandinski, neimenovano delo (Foto: PROFIMEDIA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!