V največjem kanadskem mestu se je začel 49. filmski festival

Kultura 05. Sep 202421:25 0 komentarjev
Foto: PROFIMEDIA

V Torontu se danes začenja 49. filmski festival - TIFF. Prikazali bodo približno 200 filmov. Jennifer Lopez, Angelina Jolie, Elton John, Bruce Springsteen, Salma Hayek, Cate Blanchett, Nicole Kidman in Samuel L. Jackson so le nekatera od imen, ki se bodo predstavila v največjem kanadskem mestu.

Potem ko lani zaradi stavke v Hollywoodu filmski zvezdniki niso mogli promovirati svojih filmov, se po pisanju francoske tiskovne agencije AFP prireditev letos vrača v svojo ustaljeno obliko. “Toronto je znan po navdušenem občinstvu in to navdušenje doseže vrhunec, ko so tu največje svetovne zvezde,” je za AFP povedal direktor festivala Cameron Bailey. “Veseli nas, da bomo festival tokrat izvedli brez nekaterih omejitev iz lanskega leta. Menim pa, da smo tedaj v danih okoliščinah naredili najboljše, kar smo lahko,” je dodal.

Ben Stiller bo drevi prestavil družinsko dramo Nutcrackers, svoj prvi film po sedmih letih, ki bo na festivalu doživel svetovno premiero. Režijo podpisuje David Gordon Green. Med težko pričakovanimi svetovnimi premierami v Torontu je po pisanju AFP tudi svetovna premiera filma Eden režiserja Rona Howarda. V filmu o preživetju, katerega dogajanje je postavljeno na Galapaške otoke, sta zaigrali Ana de Armas in Sydney Sweeney.

Angelina Jolie, ki je na mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah pravkar predstavila film Maria, v katerem je zaigrala v vlogi operne legende Marie Callas, v Toronto prihaja s svojim najnovejšim režijskim delom – filmom Without Blood, v katerem je v glavni vlogi zaigrala Salma Hayek.

Skupno je sicer na programu letošnjega festivala 278 filmov. In čeprav bi, kot je povedal Bailey, težko navedel svoje favorite, mu je v posebno čast gostiti svetovno premiero najnovejšega filma britanskega režiserja Mikea Leigha z naslovom Hard Truths.

Andrea Bocelli, Robbie Williams, Paul Anka ter pevec, producent in modni oblikovalec Pharrell Williams se bodo po pisanju agencije udeležil projekcij filmov, ki pripovedujejo o njihovem osebnem in poklicnem življenju. Po Baileyjevih besedah se je glasbeni program začel kot “noro naključje”, nato pa je “začel dobivati svoj lasten zagon”. “Kamorkoli smo pogledali, smo naleteli na še en film, prežet z glasbo. In odločili smo se, da se mu bomo prepustili,” je povedal za AFP.

Festival se bo sklenil 15. septembra, ko bodo tudi podelili nagrado občinstva. Mnogi sicer v nagrajeni film tega največjega festivala v Severni Ameriki polagajo velike upe kot bodočega kandidata za oskarja.

Lani je glavno nagrado na torontskem festivalu prejel film American Fiction v režiji Corda Jeffersona, ki si je pozneje prislužil pet nominacij za oskarje.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!