V New Yorku podelili najvišja priznanja ameriškega gledališča (FOTO)

Kultura 17. Jun 202413:21 0 komentarjev
Daniel Radcliffe
Daniel Radcliffe (Foto: PROFIMEDIA)

V New Yorku so v nedeljo zvečer po lokalnem času podelili letošnje tonyje, najvišja priznanja ameriškega gledališča. Na 77. podelitvi nagrad so dominirale predstave Stereophonic, Merrily We Roll Along in The Outsiders ter igralci Jeremy Strong, Daniel Radcliffe in Sarah Paulson.

Daniel Radcliffe, Jeremy Strong in Sarah Paulson so prejeli svojega prvega tonyja, s katerim nagrajujejo odličnost v gledališču. Dede Ayite je letos kot prva temnopolta osvojila tonyja za najboljšo kostumografijo.

Predstava Stereophonic s 13 nominacijami, kar je največ v zgodovini nagrad tony, je prejela pet nagrad, vključno s tonyjem za najboljšo predstavo in režijo. Slednja je šla v roke Daniela Aukina. Stereophonic pripoveduje zgodbo o britansko-ameriški rock skupini v 70. letih prejšnjega stoletja, ki poskuša narediti album, poroča britanski The Guardian.

Nova različica muzikala Merrily We Roll Along Stephena Sondheima je prejela štiri tonyje. Muzikal je med drugim prejel nagrado za najboljšo predelavo muzikala, medtem ko sta bila igralska zvezdnika Jonathan Groff in Radcliffe za svojo igro nagrajena s tonyjem.

Jeremy Strong
Jeremy Strong (Foto: PROFIMEDIA)

The Outsiders, ki temelji na romanu S. E. Hinton in ga je producirala oskarjevka Angelina Jolie, je bil razglašen za najboljši muzikal in je prejel še tri druge nagrade. Med drugim je Danya Taymor, nečakinja slavne režiserke Julie Taymor, prejela nagrado za najboljšo režijo muzikala.

Z emmyjem nagrajeni Jeremy Strong je prejel tonyja za glavno vlogo v gledališki predstavi An Enemy of the People. Muzikal Hell’s Kitchen, ki temelji na življenju Alicie Keys in vključuje njeno glasbo, je prejel dve nagradi, ki sta šli v roke igralk Maleah Joi Moon in Kecia Lewis.

Sarah Paulson
Sarah Paulson (Foto: PROFIMEDIA)

Družinska drama Appropriate je prejela tonyja za najboljšo priredbo gledališke predstave ter nagrado za najboljšo glavno vlogo v gledališki predstavi, ki jo je prejela Sarah Paulson.

Nagrade tony veljajo za najpomembnejše nagrado za muzikale in gledališke predstave v ZDA. Za tonyje se lahko potegujejo samo produkcije, ki so bile v preteklem letu uprizorjene v enem od 41 broadwayskih gledališč. Letos je bilo na izbiro 36 produkcij, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Cody Spencer
Cody Spencer (Foto: PROFIMEDIA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!