V registru nesnovne kulturne dediščine tudi obrt, ki je pri nas skoraj izginila

Kultura 26. Jul 202415:21 0 komentarjev
klobuk
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

V register nesnovne kulturne dediščine, ki ga vodi ministrstvo za kulturo, je bilo kot 121. enota nesnovne kulturne dediščine vpisano klobučarstvo. Njegova nosilka je Celjanka Špela Strašek, ki s svojim delom skrbi za ohranjanje in razvoj klobučarske in modistovske obrti.

Kot so sporočili iz Zavoda Celeia Celje, Špela Strašek unikatne klobuke in pokrivala izdeluje za stranke iz Slovenije in tujine. Z delavnicami in urbanimi dogodki skrbi za promocijo klobučarstva in izdelovanja pokrival, sodeluje z umetniki, modnimi kreatorji, ustvarjalci kreativnega sektorja, spodbuja trajnostne prakse ter se aktivno vključuje v drugo dogajanje v starem mestnem jedru Celja.

V Sloveniji sicer deluje le še nekaj klobučarjev, skoraj stoletno tradicijo Klobučarstva Tomažin in dela celjskih modistk pa v Celju nadaljuje Špela Strašek. Kot je povedala, je hvaležna, da ji je bil mojster Tomažin pripravljen pokazati tradicionalne tehnike izdelave klobukov in ji v uporabo celo predal orodja, da lahko danes nadaljuje njegovo tradicijo.

Kot so še zapisali v Zavodu Celeia Celje, sta klobučarstvo in modistovska obrt v slovenskem prostoru skoraj že povsem izginila. Deluje le še nekaj klobučarjev in modistk, ki to obrt negujejo in jo prilagajajo sodobnim potrebam in željam.

Skozi čas se spreminjajo tako oblike in stili klobukov in različnih pokrival kakor tudi njihova vloga in pomen. Dandanes se pojavljajo kot del kolekcij v visoki modi, gledališčih, kot modni dodatki ali kot del uniforme različnih skupin in poklicev.

“Še delujoči klobučarji in modistke na temelju nekdaj le mestne obrti, o kateri pričajo številni arhivski viri, še vedno uporabljajo tradicionalne tehnike izdelovanja klobukov, pri čemer v duhu časa v svoje znanje vključujejo tudi nove materiale in tehnike, vse pogosteje pa se jim pridružujejo tudi nove generacije oblikovalk pokrival in dodatkov za lase,” je zapisano v registru nesnovne kulturne dediščine. Kot nosilka je z blagovno znamko Boho Headwear navedena Špela Strašek.

Pobudo za vpis v register so podali v Muzeju novejše zgodovine Celje, predlog za vpis pa pripravil koordinator varstva nesnovne dediščine Slovenski etnografski muzej.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!