V škotski prestolnici začetek največjega umetniškega festivala na svetu

Kultura 02. Avg 202414:37 0 komentarjev
Otvoritev lanskoletnega festivala
Otvoritev lanskoletnega festivala (Foto: PROFIMEDIA)

V škotski prestolnici Edinburg se je danes začel The Fringe festival, ki velja za največji umetniški festival na svetu. Letos bo festival, ki tradicionalno poteka tri avgustovske tedne, ponudil več kot 3.600 predstav z umetniki iz 58 držav.

Na programu letošnjega edinburškega The Fringe festivala je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP skupno 3.663 predstav in bo potekal do 26. avgusta. Za skupno 686 dogodkov velja model “plačaj, kolikor lahko”, več kot 456 festivalskih predstav je brezplačnih.

Izvršna direktorica družbe Edinburgh Festival Fringe Society Shona McCarthy je povedala, da je po več mesecih načrtovanja, pri katerem je sodelovalo več tisoč ljudi, nadvse navdušena, da se bo festival začel. “Družba Fringe Society obstaja, da podpira umetnike, medije in umetniško industrijo, ki sodelujejo pri festivalu,” je še dodala in menila, da so pripravili “fantastičen program dogodkov za vse udeležence”.

“Najboljši način za podporo umetnikom v prihodnjih tednih je, da greste in si ogledate predstave,” je še pozvala McCarthy.

Prizor iz lanskoletne izvedbe festivala
Prizor iz lanskoletne izvedbe festivala (Foto: PROFIMEDIA)

The Fringe festival v Edinburgu poteka vse od leta 1947. V škotski prestolnici se bo sicer 15. avgusta začel tudi 77. Edinburški mednarodni filmski festival, ki bo trajal do 21. avgusta.

Kot je razvidno iz spletne strani festivala, bo na Škotskem v okviru festivalskega programa kratkih filmov britanska premiera kratkega animiranega filma Tri tičice v režiji Zarje Menart, ki se med drugim podpisuje tudi pod scenarij. Film, ki je po besedah Menart osebna interpretacija slovenske ljudske pesmi, je na letošnjem zagrebškem Animafestu prejel posebno nagrado žirije.

Prizor iz lanskoletne izvedbe festivala
Prizor iz lanskoletne izvedbe festivala (Foto: PROFIMEDIA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!