Začela se je šesta edicija festivala Kino Bled

Kultura 25. Jul 202422:00 0 komentarjev
Kino Bled
Foto: Kino Bled

Z odprtjem razstave Narava in človek se je danes na Bledu začela 6. edicija festivala Kino Bled, ki bo do nedelje ponudila vrsto filmskih projekcij, debate in glasbene dogodke. Festival organizira Zavod Aspekt, kolektiv mladih, ki želi skozi umetnost občinstvo soočati z resnicami in spreminjati svet.

Prvič so festival pripravili pred šestimi leti. “Nato smo se spopadli s korono okuženima drugo in tretjo edicijo. Do zdajšnje, šeste edicije smo uspeli zasnovati program, ki ga na Bledu izvajamo skozi vse leto. Pripravljamo projekcije filmov, pospremljene s širokim nizom seminarjev, okroglih miz, delavnic, športnih ter meditativnih dogodkov,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Predlani so začeli v Radovljici izvajati tudi mednarodni festival kratkih filmov Kurzklub, ki je platforma za filmske ustvarjalce iz Slovenije in tujine. Odziv potrjuje, da so ustvarjalci potrebovali prostor za prikazovanje svojih kratkih filmov. Tudi petkov večer letošnjega Kina Bled bo zato namenjen jagodnemu izboru vseh edicij Kurzkluba.

Osrednje prizorišče ostaja Zdraviliški park, kjer se bo ob brezplačnih filmskih projekcijah odvila glavnina dogodkov festivala, v Medgeneracijskem centru Vezenine Bled pa bodo potekale okrogle mize in večina tekmovalnega dela programa. Na ogled bodo tudi kratki filmi za otroke, v središču pa bo animirana serija Grege Mastnaka Bizgeci.

Za festivalske nagrade se poteguje 25 filmov iz 12 držav

Za uvod v festival je poskrbela projekcija dokumentarnega filma Roadrunner: A Film About Anthony Bourdain (Morgan Neville, ZDA 2021), ki je s svojimi oddajami populariziral kulinariko oddaljenih kotičkov sveta. Še pred tem je bila v medgeneracijskem centru na ogled sekcija kratkih filmov Naše in vaše nasilje, v parku pa koncert Samuela Bluesa.

Petkov večer bo rezerviran za najboljše filme iz preteklih festivalov kratkega filma, v medgeneracijskem centru pa bodo na ogled kratki filmi iz tekmovalnega programa v sekciji Podnebne spremembe ne obstajajo. Potekala bo tudi okrogla miza o ustvarjanju neodvisnega filma. Koncertni program v Zdraviliškem parku bodo zapolnili Enjoy Your Privacy in v sklopu Hip Hop večera Mok & Gape, DJ Poly ter gosti.

V soboto sledi drugi paket Bizgecev, kratki filmi iz kmetijsko-gobarske sekcije, in film Sikat Subar – Skrito pisano perje (Diogo Pessoa de Andrade, Portugalska 2023). Vmes bo potekala tudi razprava o ustvarjanju z umetno inteligenco. V parku bo za zabavo poskrbela Mala šola swinga, zvečer pa bo pa na ogled novi slovenski film Gepack v režiji Žige Kukoviča.

Zaključni dan festivala se bo začel s projekcijo otroškega filma Dunja in princesa iz Alepa ter nadaljeval s celovečercema tekmovalnega programa Arhitekti upanja: Prvi koraki pri obnovi Ukrajine (Paul Thomas, Velika Britanija 2024) in Flotacija (Eluned Zoe Aiano in Alesandra Tatić, Srbija 2023). V parku bo koncertno dogajanje zaključil dvojec Zajtrk, filmski epilog pa bo pripadel film Paula Newmana Rachel Rachel iz leta 1968.

Letos se je na festival prijavilo 79 ustvarjalcev z vsega sveta, od tega 14 celovečernih filmov. Na festival je žirija uvrstila 25 filmov iz 12 držav, ki se bodo potegovali za festivalske nagrade.

Spremljevalni program so organizatorji razširili, tako bo dogajanje v Zdraviliškem parku potekalo od zgodnjih popoldanskih ur. V sklopu opozarjanja na podnebne spremembe bodo znova izdelali snežaka, letošnja novost pa bo tekmovanje v kepanju. Na voljo bodo mize za igranje šaha, potekale bodo različne nagradne igre. Imeli bodo zvočno meditacijo z gongi in kristali, na stojnicah pa bodo svoje izdelke prodajali lokalni pridelovalci in umetniki. Na ogled bosta tudi dve razstavi, in sicer Narava in človek: Legenda o zlatorogu ter razstava o nastanku kratkega filma.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!