Zgodba mačke Grete, ki je posvojila pisatelja Vinka Möderndorferja

Kultura 06. Mar 202312:45
Vinko Möderndorfer
L.T.

Mačka Greta stanuje v mačjem zavetišču in nekega dne se je odločila, da bo posvojila človeka in se odselila. Samo pravega je treba izbrati. Kar ni lahko. Ljudje so čudna bitja. In ko je nekaj let živela z velikim slovenskim pisateljem Vinkom Möderndorferjem, s katerim sta imela prav lepo ljubezensko zgodbo, se je odločila, da mi pove zgodbo. In nastala je čudovita knjiga Muca Greta z ilustracijami Bojane Dimitrovski.

“Irena, urednica otroškega leposlovja pri Mladinski knjigi, mi je predlagala, da napišem zgodbo o Greti, ker je vedela, kako lep par sva. Moja hči jo je pred leti šla iskat v zavetišče, nato pa je Greta prišla za leto dni k meni v varstvo. Tako da je zgodba pravzaprav resnična. Greta je zelo samostojen človek in veliko govori, tako da moram reči, da sva se res imela fino in sva bila dober par. No, vse dokler Greta ni bila več zadovoljna z mano, zdaj pa je zadovoljna pri drugih dveh ljudeh. Moram reči, da je to taka srečna ljubezenska zgodba,” je za uvod predstavil svoj odnos z belo muco Greto pisatelj Vinko Möderndorfer, ki se lahko pohvali z vrsto nagradami tako za mladinsko kot odraslo literaturo, pred dnevi pa je zbirki Deteljica izšla knjiga Muca Greta.

Vinko Möderndorfer
L. T.

”Greta je zelo plemenita gospodična v mlajših srednjih letih. Včasih deluje kot kakšna ruska kneginja, h kateri greš na obisk, saj ona nikoli ne pride k tebi. Takoj ko je prišla k meni, je šla med knjige in je malo premišljevala, ali bi ostala ali ne. Potem se ji je zdelo, da sem kar v redu. Tako da sva se res veliko pogovarjala, celo toliko, da me je soseda, ko sem Greti ob odhodu razlagal, kdaj pridem, vprašala, ali nisem več sam. Pa sem ji rekel, da ne, ker je pri meni gospodična Greta,” se je zabaval Möderndorfer, ki je dodal še, da je Greta tudi malo preuredila stanovanje, tako da je bil na koncu on njen podnajemnik, ampak je bil povsem zadovoljen s tako ureditvijo.

No, pisatelj pa je na tiskovni konferenci povedal še eno anekdoto, kako strogo je z njim ravnala muca Greta: “Seveda sem velikokrat zjutraj šel in prišel pozno ponoči. In ko sem stopil skozi vrata in prižgal luč, je sredi soba sedela Greta in me grdo gledala. Seveda sem se ji takoj začel opravičevati, ampak me je prav s tačko natepla po čevljih. Tako da sva imela tudi take zanimive zdrahe. Ampak pogovarjala sva se pa res veliko, tako da je bilo lepo. In tisto, kar je ona meni povedala, se jaz potem napisal v tej knjigi. Seveda je ona mene posvojila, da ne bo pomote, to ve vsak lastnik mačke. No, na koncu se je odločila, da nisem resen. Moram dodati, da ni bila prva. In tako je šla Greta k novim ljudem, kjer je zelo zadovoljna.”

vinko moderndorfer
MK

Irena Matko Lukan, urednica otroškega leposlovja, je povedala, da je tudi ilustratorka Bojana Dimitrovska velika mačjeljubka, zato je bila navdušena, da je lahko ilustrirala zgodbo o Greti: “Vinko je zares vešč pisatelj in je skozi Gretino zgodbo, ki mu je ona seveda pripoveduje, pove tudi, kako ljudje spregledamo druge. V zgodbi je veliko podtonov. Na koncu pa je seveda zelo romantično. Lahko povemo, da sva z Vinkom videla, da gre zgodba lahko še naprej, tako da …”

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.