Znana sta logotip in slogan letošnje Evrovizije

Kultura 31. Jan 202310:43 0 komentarjev
Evrovizija
Yara Nardi/REUTERS

Znana sta logotip in slogan letošnje Evrovizije, ki jo bo, kljub temu da je na lanskem izboru slavila Ukrajina, gostil Liverpool v Veliki Britaniji. Zato so v logotipu, na katerem so srca, združili barve zastav obeh držav.

Pred žrebanjem nastopajočih v polfinalih so organizatorji objavili logotip in slogan letošnje Evrovizije.

Tekmovanje za pesem Evrovizije v Liverpoolu bo potekalo pod sloganom Združeni v glasbi (v angleščini United by Music). Logotip prikazuje srca, ki bijejo skupaj in spominjajo na zvočne valove. BBC je sporočil, da podoba odraža izvor tekmovanja, saj je bil to sprva radijski eksperiment, namenjen povezovanju Evrope.

Čeprav je lani zmagala Ukrajina, bo letos tekmovanje potekalo v Združenem kraljestvu. Zaradi vojne v Ukrajini so namreč organizatorji ocenili, da je bolj varno, da se tekmovanje prestavi na drugo lokacijo. V barvah letošnjega logotipa so tako uporabili barve zastav obeh držav.

logotip evrovizije
BBC

Slovenijo bo v Liverpoolu zastopala skupina Joker Out, ki so jo na RTV Slovenija letos izbrali interno. Pesem bo javnosti prvič predstavljena to soboto v oddaji Misija Liverpool. Ob predpremierni predstavitvi pesmi pa so člani skupine v intervjuju za N1 med drugim povedali, kako potekajo priprave, kako doživljajo to pot na veliki evrovizijski oder, kako čutijo skladbo Carpe Diem in česa si še želijo v prihodnosti.

Preberite še: Joker Out za N1: Če bo slovenščina ovira, Evrovizija nima smisla

V torek bo Liverpool od lanskoletnega gostitelja Torina prevzel ključe “Evrovizije”. Na slovesnosti bodo izvedli tudi žreb držav, tekmovalci pa bodo takrat izvedeli, v katerem polfinalu bodo nastopili. Pri žrebu bodo sodelovali učenci lokalnih šol in člani ukrajinske skupnosti, ki so se po začetku vojne naselili v Liverpoolu, poroča BBC.

Po spremembi pravil bo javnost po polfinalih, ki bosta na sporedu 9. in 11. maja, izbrala 31 tekmovalcev. Veliki finale bo potekal 13. maja. V finale se samodejno uvrstijo Velika Britanija, Francija, Španija, Nemčija in Italija, pa tudi Ukrajina, ki je zmagala lani.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!