Znanih pet pesniških zbirk, ki se letos potegujejo za Veronikino nagrado

Kultura 05. Avg 202413:20 0 komentarjev
Veronikina nagrada
Foto: @Slowenien: Ehrengast der Frankfurter Buchmesse 2023/FACEBOOK

Strokovna komisija je izbrala pet pesniških zbirk, ki se potegujejo za letošnjo Veronikino nagrado. Zmagovalcu jo bodo podelili na Veronikinem večeru poezije in glasbe 27. avgusta.

Znanih je pet pesniških zbirk, ki se potegujejo za letošnjo Veronikino nagrado. Strokovna komisija je izbrala Majo Miloševič Čustić z zbirko Vidno polje, Jureta Jakoba z zbirko Drobne opazke, Tonjo Jelen z zbirko Od točke nič, Barbaro Korun z zbirko Vnazaj in Denisa Škofiča z zbirko Tuskulum, so sporočili podeljevalci nagrade.

Zbirke je v ožji izbor za nagrado, ki jo podeljuje Mestna občina Celje, uvrstila tričlanska komisija, v kateri so bile Veronikina nagrajenka, prevajalka ter doktorica angleške in ameriške književnosti Kristina Kočan (predsednica), literarna zgodovinarka in teoretičarka Alojzija Zupan Sosič ter pisateljica, prevajalka in publicistka Pia Prezelj.

Nominirane zbirke so izšle v obdobju med lanskim junijem in letošnjim majem pri Centru za slovensko književnost, LUD Literatura, založbah Litera in Pivec ter Cankarjevi založbi.

Kot so še sporočili s celjske mestne občine, bo vsem petim pesniškim zbirkam mogoče prisluhniti na bralni delavnici Knjige v mreži 20. avgusta ob 18. uri v Slaščičarni Zvezda. Takrat se bo v Celju začel program v okviru Veronikinega tedna poezije v mestu.

Prejemnika ali prejemnico Veronikine nagrade bodo razglasili na Veronikinem večeru poezije in glasbe 27. avgusta ob 20. uri na Celjskem gradu. Ob razglasitvi nagrajenca bodo podelili tudi zlatnik poezije za pesniški opus in ustvarjalno žlahtnjenje slovenskega jezika, ki ga bo letos prejel Boris A. Novak.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!