Znano je, komu gre letošnja nagrada Prešernovega gledališča

Kultura 03. Sep 202416:51 0 komentarjev
Prizor iz predstave Boj na požiralniku
Prizor iz predstave Boj na požiralniku (Foto: Nada Žgank)

Letošnja prejemnica nagrade julija za najboljšo igralsko stvaritev v Prešernovem gledališču Kranj v minuli gledališki sezoni je Darja Reichman za vlogo v predstavi Boj na požiralniku v režiji Jerneja Lorencija. Nagrado bodo v Prešernovem gledališču slovesno podelili 14. septembra po prvi premieri v novi sezoni.

Nagrado, ki nosi ime po muzi pesnika Franceta Prešerna, Prešernovo gledališče Kranj v sodelovanju z Gorenjskim glasom in Mestno občino Kranj podeljuje od leta 2017, in sicer igralcu ali igralki domačega ansambla, ki je v minuli sezoni s svojo stvaritvijo najbolj prepričal gledalce in strokovno žirijo.

Gledalci so po vsaki uprizoritvi glasovali za igralsko stvaritev, ki je bila po njihovem mnenju najboljša, med finalisti pa je po strokovni presoji odločala žirija, ki so jo sestavljali dramaturginja Vilma Štritof kot predsednica in novinar Gorenjskega glasu Igor Kavčič ter predstavnica gledalcev Barbara Logar.

Kot so danes sporočili iz Prešernovega gledališča Kranj, nagrado julija za najboljšo igralsko stvaritev v sezoni 2023/2024 prejme igralka Darja Reichman za vlogo v predstavi Boj na požiralniku Lovra Kuharja – Prežihovega Voranca, ki je nastala v koprodukciji Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj.

Prizor iz predstave Boj na požiralniku
Prizor iz predstave Boj na požiralniku (Foto: Nada Žgank)

Kot je v utemeljitvi zapisala žirija, je uvod Darje Reichman v trpeči in izčrpavajoči ritem predstave mnogo več od literarnega podajanja bogatega in pretanjenega besedila. “Z vztrajanjem v natančni izreki besedilo sublimira tako, da ugledamo njegovo lepoto in kompleksnost, z odmerjenim ritmom pa evocira občutenje gledalca in razpira prostor za premislek,” je izpostavila žirija. Izpostavil je tudi, da je Reichmanova svojo minimalistično oblikovano, vendar igralsko dinamično pripovedovalsko bravuro dopolnila z mučno ponavljajočim svatovskim plesom in tako izoblikovala kompleksno performativno stvaritev.

Ob izbiri nagrajenke žirija pa ni mogla mimo vloge Maričke v črni komediji Wernerja Schwaba Predsednice v režiji Jureta Novaka. V njej je gostujoča igralka Tina Resman navdušila občinstvo. Vendar pravilnik ne omogoča, da bi nagrado podelili gostujoči igralki, zato jo je žirija počastila s posebno omembo.

Nagrado julija bodo v Prešernovem gledališču slovesno podelili 14. septembra po prvi premieri v novi sezoni. To bo prva slovenska uprizoritev besedila Kot vsa svobodna dekleta Tanje Šljivar v režiji Mojce Madon.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!