4 pogosti miti o psih, ki ne držijo povsem

Navdih 31. Jan 202316:30
pes beagle
Profimedia

Morda mislite, da o svojem kosmatincu veste prav vse, a v resnici so nekatere splošno znane trditve precej netočne.

Od napačne razlage posameznih pasjih vedenj do izrazov na pasjem obrazu.

Mahajoč rep je znak veselega psa

Ste se kdaj vprašali, kaj vam sporoča migetajoč rep vašega psa? Mahanje z repom je le eden od načinov sporazumevanja psov. In čeprav mahajoči rep pogosto označuje navdušenega ali veselega psa, ni vedno tako.

Močno mahanje z repom v desno nam da vedeti, da je pes srečen, ta način migetanja repa pa je značilen predvsem, ko se lastnik vrne domov. Počasno mahanje s spuščenim repom, pa lahko označuje strah ali negotovost. Poleg tega lahko zelo visoko dvignjen in izjemno hitro mahajoč rep pri nekaterih psih nakazuje na strah ali agresijo.

pes
Profimedia

Psi jedo travo, ker jim je slabo

Morda ste opazili, da vaš najljubši pasji prijatelj občasno rad grize travo. Velja, da je uživanje trave znak, da z našim psom nekaj ni v redu. A ni nujno tako. Trava sicer res deluje kot naravni antacid, ki pomaga izboljšati prebavo psa, a psi morda travo uživajo tudi iz razloga, ki nima nobene povezave z razdraženim želodcem.

Kot pojasnjujejo veterinarji, jim je morda le všeč okus trave kot take ali pa so še vedno lačni, vlaknasta trava pa jih bo nasitila.

Starega psa ne moreš naučiti novih trikov

Ta stavek ste zagotovo že slišali. Že res, mladički so kot spužve, ki radovedno srkajo vse, česar jih naučimo, a tudi stari psi se lahko marsičesa naučijo.

Nekaterih starejših psov, ki imajo težave z vidom, sluhom ali mobilnostjo, morda ni tako enostavno trenirati, a vse dokler so njihovi možgani v dobri formi, se lahko naučijo česa novega.

pes
Profimedia

Ko srečaš psa, mu pusti, da povoha tvojo roko

To dobronamerno razmišljanje se je močno prijelo v našem svetu. Ko k nam priteče kosmatinec, mu pomolimo roko. Kljub temu pa ne bi smeli iztegniti roke proti nobenemu neznanemu psu. V človeških interakcijah je stalnica, da se rokujemo ob srečanjih, a psi vendarle niso ljudje. Iztegnjeno roko si lahko nekateri psi napačno razlagajo kot znak agresije, posledica pa je lahko ugriz.

Tako je najbolje mirno počakati, da se nam pes približa, če ga zanimamo. Če se že morate psu približati, počnite to od strani in se izogibajte intenzivnemu očesnemu stiku.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.