7 razlogov, zakaj ste ves čas utrujeni, čeprav dovolj spite

Magazin 01. Maj 202208:00 > 11:19 0 komentarjev
utrujena ženska
Profimedia

Spali ste dovolj, spili ste že dve kavi, pa se ob dveh popoldne komaj držite pokonci in sledite pomembnemu sestanku. No, spanje je za spočito telo in glavo zelo pomembno, a lahko vam naštejemo vsaj še sedem razlogov, zakaj ste čez dan nerazumljivo utrujeni.

Jeste preveč sladkorja

Preveč sladkorja v resnici – nasprotno, kot mislimo – močno zniža nivo naše energije. Seveda vam en piškot ne bo škodil in nekaj koščkov čokolade, posebno črne, vam bo celo pomagalo pri delu. A žal študije kažejo, da smo od sladkorja bolj odvisni kot od kokaina, tako da … vso srečo pri odvajanju.

Sladkor nas bo dobro uro po zaužitju popolnoma pustil na cedilu, počutili se bomo izžete in seveda si bomo želeli še več sladkorja.

Pri odvajanju si pomagajte s sadjem in arašidovim maslom.

Sacher torta iz bele čokolade
Profimedia

Ste brez volje

Če nimate volje do vsakodnevnih opravil, posebno do tistih, ki so vas nekoč osrečevala, morate resno razmisliti, kje tiči vzrok vaše utrujenosti. Obstaja možnost, da ste celo v depresiji, in v tem primeru bi morali poiskati strokovno pomoč.

Premalo se gibate

V resnici je ravno obratno, kot mislite, po napornem dnevu v pisarni morate nujno malo migati, tako boste v hipu bolj spočiti. Po telovadbi imamo več energije in ljudje, ki se več gibajo, imajo logično več energije kot ljudje, ki pretežno sedijo. Da gibanje dvigne energijo, so dokazale tudi raziskave, ne le leporečenje ženskih revij. Torej, obujte si športne copate in gremo na tek ali hitro hojo.

Joga
Profimedia

Ste dehidrirani

Če ste nori na sladke pijače in ob večerji namesto vode pijete pivo, imamo za vas novico – vaše pomanjkanje energije se skriva v premalo popitih kozarcih vode. Poleg utrujenosti se dehidriranost kaže tudi v obliki glavobolov in slabe koncentracije. Najbolje, da si kar takoj napolnite steklenico z vodo.

Nimate dovolj železa

Železo je zelo pomembno, ko govorimo o energiji. Če vaše telo nima dovolj eritrocitov, ki bi telo založili s kisikom, se pojavi utrujenost. In ravno to se zgodi, če imate premalo železa. Preverite kri pri zdravniku in začnite jesti več morske hrane, oreščkov in semen.

izgorelost
Profimedia

Izgoreli ste

Vedno rečete da, pa čeprav velikokrat veste, da bi morali reči ne? Verjemite nam, vsi smo že bili v takem položaju, a pride čas, ko mora človek enostavno reči ne, ne zmorem vsega. Tudi če dovolj spite, se lahko z delom in ob stalnem pritisku povsem izčrpate. Izposodite si knjigo Izgorelost (Volker Schmiedel) ter preverite, ali ste na robu ”uničenja”. In, ja, seveda – recite ne in začnite bolj skrbeti za svoj notranji mir.

Imate razmetano in nastlano

Živeti in delati v razmetanem okolju je utrujajoče. Nekateri strokovnjaki celo trdijo, da se za razmetano mizo težje skoncentriramo in osredotočimo na delo. Ja, ni še prepozno za pomladno čiščenje.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!