Adijo, Cassandra, in pozdravljeno, sonce

Slovenija 04. Okt 202408:31 0 komentarjev
Dež, padavine
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Tudi današnji petek bo oblačen in deževen, burja na Primorskem bo čez dan slabela. Jutri bodo padavine povsod ponehale, prvih sončnih žarkov pa se lahko nadejamo v nedeljo.

V četrtek je ciklon Cassandra ob intenzivnih padavinah povzročil kar nekaj nevšečnosti, a se bodo vremenske razmere počasi umirile. Ciklonsko območje se namreč pomika nad Balkan. S severovzhodnim vetrom pri tleh pa k nam doteka hladen in še precej vlažen zrak.

Današnji petek bo še oblačen z občasnimi padavinami. Ponekod bo pihal severni veter, na Primorskem sprva zmerna do močna burja, ki bo čez dan slabela. Ker lahko zjutraj burja na izpostavljenih mestih še dosega sunke okoli 100 kilometrov na uro, je Agencija RS za okolje (Arso) izdala opozorilo.

Zaradi dežja in vetra je Arso prav tako izdal rumeno vremensko opozorilo za severovzhodni, severozahodni in jugozahodni del Slovenije. Zaradi večje pošiljke snega in vetra je nevarnost proženja snežnih plazov v visokogorju druge stopnje, nevarna so predvsem mesta z napihanim snegom. “V nedeljo pričakujemo odjugo, zato se bodo s strmih pobočjih prožili posamezni plazovi mokrega snega,” so opozorili meteorologi Arsa.

Najvišje dnevne temperature bodo danes od 10 do 14, v Zgornjesavski dolini okoli 4, na Primorskem do 17 stopinj Celzija.

Vremensko opozorilo
Foto: Agencija za okolje

Kakšno bo vreme v naslednjih dneh?

Jutri bo sprva oblačno, ponekod bo občasno še rahlo deževalo. Popoldne se bo v zahodnih krajih oblačnost trgala. Jutranje temperature bodo od 6 do 11, v alpskih dolinah okoli 2, najvišje dnevne od 9 do 15, na Primorskem ob šibki burji okoli 17 stopinj Celzija. Po obilnem deževju, ki je zadnjih nekaj dni obarval v sivino, se lahko v nedeljo končno nadejamo sonca in prijetnih jesenskih temperatur.

Čeprav so vremenske napovedi za več kot tri dni negotove, pa kaže, da bo tudi ponedeljek še sončen in suh. Čez dan bo v zahodnih in osrednjih krajih oblačnost naraščala. Zapihal bo jugozahodnik. Jutro bo sveže, najnižje temperature bodo po nižinah v notranjosti od 3 do 7 stopinj Celzija. Čez dan se bo segrelo do okoli 20 stopinj Celzija.

Prihodnji torek bo v zahodnih krajih že možen rahel dež. Padavine bodo v noči na sredo verjetno zajele vso Slovenijo. Pihal bo jugozahodnik, ob morju jugo. Od četrtka do sobote bo več oblačnosti v zahodnih krajih, občasno bo še možen dež. Toplo bo.

Jesen, Ljubljana
Foto: PROFIMEDIA

Ciklon Cassandra po državi povzročal težave

V zadnjih 48 urah je po podatkih Arsa na severovzhodu države padlo med 50 in 90 litri dežja na kvadratni meter, drugod pa večinoma od 100 do 200 litrov dežja na kvadratni meter. “To je zelo blizu dolgoletni povprečni količini padavin za ves mesec oktober,” je Arso zapisal na družbenem omrežju X.

Zaradi padavin so tudi ponoči na območjih regijskih centrov za obveščanje Brežice, Celje, Koper, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Novo mesto, Nova Gorica, Postojna in Slovenj Gradec gasilci ter delavci komunalnih in cestnih podjetij odstranjevali posledice deževja in burje na Primorskem. Na upravi za zaščito in reševanje so obravnavali 86 dogodkov, od tega 64 v povezavi z burjo.

Na terenu je bilo aktivnih 35 prostovoljnih gasilskih enot in pet poklicnih. Gasilci so s protipoplavnimi vrečami zaščitili ogrožene objekte, iz objektov črpali vodo in odstranjevali podrta drevesa in posledice plazov, so sporočili z uprave.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!