Afera Fotopub: Smodeja preiskujejo, na potezi sodišče

Slovenija 23. Mar 202311:12 1 komentar
Dušan Josip Smodej
Tomaž Skale/Dnevnik

Afera Fotopub, ki je lansko poletje pretresla slovensko javnost, je še vedno pod drobnogledom organov pregona. Zadeva je že v rokah tožilstva, ki zdaj čaka na odločitev sodišča.

Afera Fotopub, ki je vzniknila avgusta lani, je še vedno pod drobnogledom organov pregona. Policija preiskuje kaznivo dejanje s področja gospodarske kriminalitete, medtem ko je okrožno državno tožilstvo na sodišče vložilo zahtevo za preiskavo enega osumljenega.

Odločitve sodišča o vloženi zahtevi za preiskavo na tožilstvu še niso prejeli.

“Preiskava kaznivega dejanja s področja gospodarske kriminalitete trenutno še vedno poteka. Zbirajo obvestila in dokaze zaradi suma kaznivega dejanja v povezavi z nenamensko porabo javnih sredstev,” so za STA pojasnili na ljubljanski policijski upravi.

Zadeva teče naprej tudi na ljubljanskem okrožnem državnem tožilstvu. Kot je za STA zapisala višja državna tožilka in vodja tožilstva Katarina Bergant, je bila 10. januarja letos vložena zahteva za preiskavo zoper enega osumljenega zaradi dveh kaznivih dejanj spolnega nasilja, kaznivega dejanja omogočanja uživanja ali uporabe prepovedanih drog ali nedovoljenih snovi in kaznivega dejanja hude telesne poškodbe. Na tožilstvu odločitev sodišča še čakajo.

Obravnavali naj bi umetnika Dušana Smodeja, vodjo društva Fotopub. Afera je lansko poletje močno razburila kulturno, politično in tudi širšo javnost. Na Instagram profilu so se zbirala pričevanja domnevnih Smodejevih žrtev, ki so ga bremenila spolnih in drugih zlorab.

Smodej je v tem času zamenjal telefonsko številko, STA na njegov odziv še čaka.

Spremljajte N1 Magazin tudi na Facebooku

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.