Afera modre luči: bo ministrica Emilija Stojmenova Duh odstopila?

Slovenija 26. Sep 202409:20 > 13:29 20 komentarjev
Emilija Stojmenova Duh
Emilija Stojmenova Duh. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Na Gregorčičevi je danes potekala 122. redna seja vlade. Na novinarski konferenci po končani seji finančni minister in podpredsednik vlade Klemen Boštjančič, ki je zaradi odsotnosti premierja vodil sejo, primera ministrice za digitalno preobrazbo Emilije Stojmenove Duh ni komentiral. Kot sta po sestanku koalicije potrdila namestnica vodje poslancev SD Meira Hot in vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec, se bodo z ministrico danes sestali še poslanci Svobode. Iz kabineta predsednika vlade Roberta Goloba so sicer v sredo sporočili, da se bo premier Robert Golob z navedbami v medijih seznanil po zaključku obveznosti v Varnostnem svetu OZN.

V petek je na dnevnem redu seje državnega zbora že druga interpelacija, ki jo je zaradi lanskega 6,5 milijona evrov vrednega nakupa 13.000 prenosnih računalnikov zoper ministrico za digitalno preobrazbo Emilijo Stojmenovo Duh vložila SDS.

V sredo pa smo na N1 razkrili, da je ministrica na poti proti dunajskemu letališču uporabila modre luči, kar v tujini nikakor ni dovoljeno. Ko je službeno vozilo ministrstva zaradi prehitre vožnje nato ujel radar, pa je slovensko veleposlaništvo na Dunaju zaprosila, naj avstrijske organe pregona pozove k ustavitvi prekrškovnega postopka.

Danes je bila na sporedu 122. redna seja vlade. Pričakovati je bilo, da se bo pogovor vrtel okoli nove afere ministrice Stojmenove Duh, a na novinarski konferenci po končani seji vlade podpredsednik vlade in minister za finance iz Gibanja Svoboda Klemen Boštjančič tega ni komentiral niti z besedo.

Včeraj je Boštjančič sicer napovedal, da se bo Stojmenova Duh lahko zagovarjala na napovedani petkovi interpelaciji in da o spremembi podpore ministrici ni obveščen. Predsednik vlade Robert Golob je medtem še vedno v New Yorku – iz njegovega kabineta so sporočili, da se bo premier z navedbami v medijih podrobneje seznanil po zaključku sredinih obveznosti v Varnostnem svetu OZN. Za zdaj se premier še ni oglasil.

Vodja poslancev SD: Ministrica nam prevzem odgovornosti dolguje

Še pred sejo vlade so se predstavniki koalicije srečali na sestanku, na katerem je bil po besedah namestnice vodje poslanske skupine Socialnih demokratov Meire Hot govor tudi o Stojmenovi Duh. Z ministrico imajo sestanek danes tudi v poslanski skupini Svobode, po katerem “bo najbrž več jasnega”. Na vprašanje, ali bi ministrica morala odstopiti, je odgovorila: “Pričakovala bi. Kaj pa bo, pa bomo spet videli.”

Vodja poslanske skupine SD Jani Prednik pa je na družbenem omrežju X zapisal, da je prišel čas, ko mora ministrica prevzeti osebno in objektivno odgovornost za kvaliteto vodenja resorja. “Naše kritike so konstruktivne in razumne. Časa, da se jih naslovi, je bilo dovolj. Ministrica Emilija Stojmenova Duh nam prevzem odgovornosti pravzaprav dolguje,” je še dodal.

Tako v Socialnih demokratih kot tudi v Levici se bodo na petkovi interpelaciji sicer vzdržali glasovanja. Po besedah vodje poslancev Levice Mateja T. Vatovca je zgodba z “nujno vožnjo v tujini pokazala še enkrat neki odnos tudi do teh stvari in s tega vidika bomo počakali, kakšen bo zaključek sestanka s poslansko skupino Svoboda”.

Kot smo poročali že včeraj, tudi v Gibanju Svoboda ni osamljena ocena, da bi bilo za koalicijo pa tudi za njihovo stranko najbolje, če bi Stojmenova Duh nemudoma odstopila. Kot nam je dejalo več poslancev največje parlamentarne stranke, je vzdušje v poslanski skupini napeto in bi odstop ministrice pomenil “pravo katarzo”. Po besedah naših sogovornikov bi se poslanska skupina lahko ukvarjala z zakonodajnimi projekti, ne pa da se nenehno posveča branjenju ministrice za digitalno preobrazbo. Spraševali so se, kako bodo na petkovi obravnavi interpelacije stali za ministrico, če tudi sami ocenjujejo, da bi morala zapustiti vlado. Da so z ravnanjem ministrice Stojmenove Duh v Gibanju Svoboda nezadovoljni, je bilo po besedah naših virov mogoče zaznati tudi iz besed njihovih predstavnikov na današnjem jutranjem koalicijskem sestanku.

V koalicijskih SD in Levici so v sredo uradno večinoma molčali. Kratko izjavo je ob robu pogajanj o plačah v javnem sektorju dal le minister za delo iz vrst Levice in podpredsednik vlade Luka Mesec. “Stvar je zelo kočljiva, čakamo odziv predsednika vlade,” je dejal.

Za komentar ravnanja Emilije Stojmenove Duh smo zaprosili tudi predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Roberta Šumija. Dejal je, da je s primerom seznanjen zgolj iz medijskega poročanja, a dodal: “Dejstvo je, da mora vsak funkcionar, v tem primeru ministrica za digitalno preobrazbo, dajati dober zgled, tako svojim zaposlenim kot tudi družbi v celoti.”

Po Šumijevih besedah je narobe, če je ministrica vplivala na uporabo modrih luči, kar v Avstriji ni dovoljeno. Če pa je vplivala, da se prekrškovni postopek v Avstriji ne izpelje do konca, pa je to po oceni predsednika KPK nesprejemljivo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje