Direktor narodnega muzeja odstopil, ministrica odstop sprejela

Kultura 09. Jun 202212:46 > 14:36 2 komentarja

V svetu kulture in širše v teh dneh odmeva škandal iz Narodnega muzeja Slovenije (NMS), v katerem bi morali odpreti razstavo del izjemnih slikarjev 19. in 20. stoletja – Picassa, Miroja, Degasa. A ko smo na N1 objavili izjave poznavalcev, da gre za v nebo vpijoče ponaredke, je muzej razstavo odpovedal. Direktor NMS Pavel Car je dan po razkritju razstave nepreklicno odstopil s položaja. Kot je povedal, je bil glede razstave Popotovanja, ki naj bi obsegala dela največjih svetovnih slikarjev, naiven, saj je vodenje razstave zaupal napačni osebi. Ministrica za kulturo Asta Vrečko je njegov odstop sprejela.

V sredo so želeli v Narodnem muzeju Slovenije odpreti razstavo del Pabla Picassa, Paula Cezanna, Henrija de Toulouse-Lautreca, Joana Mirója, ki so del zasebne zbirke družine Boljkovac. Potem ko je več poznavalcev in likovnih kritikov za N1 opozorilo, da gre za v nebo vpijoče ponaredke in zaradi tega velik škandal za narodni muzej, so se odgovorni odločili razstavo odpovedati.

Po razkritju sporne razstave, na katero smo prvi opozorili na N1, se je direktor NMS Pavel Car za nastale razmere opravičil in pojasnil, da so se za razstavo v muzeju odločili šele pred nekaj tedni ter da so z njo imeli le nekaj sto evrov stroškov. V sredo je poudaril še, da zaupa v avtentičnost vseh slik na razstavi. “To so originali,” je bil jasen.

“Naivno sem vodenje razstave zaupal napačni osebi”

Direktor Narodnega muzeja Slovenije Pavel Car je v četrtek v izjavi za javnost povedal, da “zaradi objektivne odgovornosti nepreklicno odstopa z mesta direktorja”. Kot je povedal, je bil glede razstave Popotovanja, ki naj bi obsegala dela največjih svetovnih slikarjev, naiven, saj je vodenje razstave zaupal napačni osebi. Car je poudaril, da v ozadju ni lastnega koristoljubja. “Nimam nobenih osebnih interesov, le naivno sem želel izkoristiti lepo priložnost, da obiskovalcem ponudimo izjemno in zanimivo razstavo,” je dejal.

Car se je zazrl v preteklost, ko je nastopil položaj.“Ob nastopu svojega mandata decembra 2019 sem svojo vlogo videl, da ekipi zagotovim čim boljše pogoje in sredstva, da bodo s predstavljanjem kulturne dediščine še naprej muzej uspešno predstavljali tako doma kot v tujini,” je še povedal Car in dodal, da je želel le, da se obiskovalci vrnejo v muzej, zato tudi odločitev za sporno razstavo. Celotno izjavo si lahko ogledate na vrhu članka.

Ministrica odstop sprejela

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je takoj po razkritju sporne razstave sklicala sestanek, takrat se je direktor muzeja odločil za zadržanje odprtja. Razstavo pa so že pred tem zavrnili na ministrstvu in strokovnih službah ter ni bila uvrščena v letni program, prav tako ni bilo finančne kompenzacije za izposojo slik.

Ministrica za kulturo je v četrtek odstop direktorja NMS sprejela. “Spoštujem njegovo odločitev, v najkrajšem času bomo sprožili postopke za iskanje nadomestnega vodstva. Hkrati bomo poskrbeli, da bo muzej dobro in kvalitetno voden,” je dejala Vrečko. Dodala je, da bodo iskali strokovne kadre: “Poskrbeli bomo, da ugled muzeja ostane neokrnjen.”

Na novinarsko vprašanje, ali bodo zahtevali odgovornost od koordinatorjev razstave, je Vrečko odgovorila, da bodo s prihodnjim vodstvom opravili postopke, kako se je to zgodilo, je še dodala Vrečko.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje