Ali je policija odkrila ovaduha kavaškega klana v svojih vrstah?

Črna kronika 07. Jan 202211:13 > 11:29
Policijska uniforma
Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO

Kot smo poročali po odkritju, da je ovaduhinja kavaškega klana na tožilstvu, je še vedno prisoten sum, da je krt tudi znotraj policije. Po današnjem poročanju Siola naj bi policija zoper policista, zaposlenega na sektorju kriminalistične policije na PU Ljubljana, vodila interno preiskavo. Kriminalistični inšpektor Sebastjan P. naj bi namreč od Drejca Kovača, domnevnega kurirja slovenske podružnice kriminalistične združbe kavaški klan, kupil nepremičnino. Po informacijah N1 Sebastjan P. sicer v preiskavi policije, usmerjene proti delovanju kavaškega klana, ni sodeloval, naj pa bi imel dostop do operativnih informacij.

Kot smo poročali, policija že dve leti preiskuje, kdo je ovaduh, ki nosi informacije o preiskavi članom kavaškega klana. Pred meseci so sicer ugotovili, da krt obstaja na tožilstvu, ob tem pa niso izključili možnosti, da je ovaduh tudi znotraj policije.

Spletni medij Siol danes razkriva, da je  kriminalistični inšpektor Sebastian P. od Drejca Kovača, domnevno visoko pozicioniranega člana slovenske podružnice kavaškega klana, kupil nepremičnino. Za Kovačem je bil sicer razpisan evropski priporni nalog, hrvaška policija pa ga je na koncu lanskega leta v Zadru tudi aretirala.

Kot poroča Siol, je policija ugotovila, da je eden od uslužbencev policije od Kovača kupil nepremičnino, v zvezi s tem pa poteka notranjevarnostni postopek, zato več informacij za zdaj ne morejo razkriti.

Ljubljanski kriminalist Sebastjan P. sicer po naših informacijah v sami preiskavi, ki jo policija vodi glede delovanja kavaškega klana, ni sodeloval, je pa imel dostop do operativnih informacij.

Tako naši viri možnosti, da bi on obveščal predstavnike omenjene kriminalne združbe, povsem ne izključujejo. Zaupali so nam še, da je ljubljanski kriminalist stanovanje kupil, ko je bil Kovač že na begu.

Po neuradnih informacijah bi bil lahko 34-letni Kovač iz Kranja vpleten tudi v umor Danijela Božića, ki so ga decembra 2019 našli mrtvega v okolici Kranja, še poroča Siol. 35-letnega Božića so našli mrtvega dva tedna po njegovem izginotju v Ankaranu, umrl pa je zaradi nasilnega dejanja.

Zoper ovaduhinjo na tožilstvu poteka sodna preiskava

Ovaduhinja na tožilstvu Tanja T., ki naj bi pomagala kavaškemu klanu, je medtem prejela izredno odpoved delovnega razmerja, na ljubljanskem sodišču pa zoper njo poteka sodna preiskava. Osumljena je več kaznivih dejanj izdaje zaupnih podatkov po 260. členu kazenskega zakonika.

Tanja T. je sicer opravljala delo vpisničarke na tožilstvu – po nekaterih navedbah pa je bila administrativna desna roka ene od tožilk, ki je sodelovala tudi v preiskavah nekaterih najbolj odmevnih primerov, povezanih z delovanjem kriminalnega podzemlja. Tanja T.  je prek posrednika posamezne akterje kriminalne združbe posvarila, da jim grozijo hišne preiskave in aretacije.

Z njeno pomočjo se je tako policiji uspelo izogniti tudi Drejcu Kovaču, še vedno pa so na begu tudi Blaž Kadivec, Luka Arapović, Mladen Samardžija in Mišo Krčič, še poroča Siol.

Ovaduhinja Tanja T. naj bi sicer občutljive informacije izdajala v zameno za denar in materialne dobrine, menda je prejela tudi avtomobil.  Osumljena je, da je fotografirala zaupne dokumente, kot so odredbe za hišne preiskave in odredbe za uporabo prisilnih preiskovalnih ukrepov, ter fotografije prek svojega partnerja in še nekaterih oseb posredovala članom zloglasnega kavaškega klana.

Kaj je kavaški klan?

Gre za balkanski narko kartel, ki je Evropo preplavil s kokainom. Tako so v evropskem policijskem uradu Europolu po lanski seriji mednarodnih preiskav opisali kavaški klan, ki izvira iz majhne črnogorske vasice Kavač.

Gre za združbo, ki je po padcu kartela Darka Šarića zapolnila praznino v mednarodni trgovini s kokainom. Sprva kot škaljarski klan, od katerega pa se je po notranjem sporu leta 2014 odcepil kavaški klan. Vse od takrat sta klana v vojni, ki je po izračunih srbskega portala Krik.rs terjala že več deset življenj.

Kavaški klan se je nato širil v Srbijo, kjer je svoje mesto našel s povezovanjem z nogometnimi huligani. Nato pa je trgovino z drogo – tudi s pomočjo dobrih zvez z organi pregona ter politiki – razširil po vsej Evropi. Pri nas so kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) skupaj s pripadniki specialne policije maja lani prijeli 24 članov tihotapske združbe, zoper katere so vložili tudi obtožnico za serijo kaznivih dejanj s področja trgovine z drogami.

V 490-stranski obtožnici je zabeleženo tudi ime Drejca Kovača, ki mu tožilstvo očita, da je od novembra 2018 do sredine maja lani deloval kot kurir kriminalne združbe.

Darko Šarić
N1