Ali novomeška Krka kupuje indijsko podjetje?

Gospodarstvo 31. Jan 202316:34 0 komentarjev
Tovarna Krka v Novem mestu
Foto: Jaka Vinšek/BOBO

Krka se po poročanju indijskih medijev zanima za nakup deleža v podjetju Unichem Laboratories. V novomeški družbi pravijo, da je to podjetje sicer eden od njihovih dobaviteljev in da redno preverjajo možnosti širitve sodelovanja z nekaterimi poslovnimi partnerji.

Novomeški farmacevtski velikan Krka je po poročanju indijskega medija The Economic Times v pogovorih, da bi lastniško vstopil v družbo, ki obvladuje podjetje Unichem Laboratories iz Mumbaja. Večinski lastnik te družbe je sicer s 50,93 odstotka Prakash Amrut Mody in njegova družina. S tem bi si se Krki odprla vrata, da odkupi še dodatni 26-odstotni delež, še navaja medij.

Z vprašanjem, ali ta informacija drži oziroma zakaj so se odločili za ta korak, smo se obrnili tudi na Krko. Odgovorili so, da je Unichem že vrsto let eden od njihovih dobaviteljev.

“Za skupino Krka proizvaja nekatere učinkovine in polizdelke. S ciljem optimizacije proizvodnje redno preverjamo možnosti širitve sodelovanja z nekaterimi našimi poslovnimi partnerji v EU, Indiji, na Kitajskem in drugje. Unichem je eden od teh poslovnih partnerjev,” so povedali za N1.

The Economic Times še piše, da Krka razmišlja o nakupu deleža, saj bi s tem pridobila močan položaj na trgih v ZDA in Latinski Ameriki, kjer je Unichem Labs že prisoten, med drugim tudi na področju kardiologije, sladkorne bolezni, nevrologije in protivnetnih zdravil.

Zaradi strmega padca tečaja delnice pa pogovori o prodaji oziroma vstopu Krke v lastništvo indijskega podjetja potekajo počasi, še piše The Economic Times. Delnica je od najvišje zabeležene vrednosti – novembra lani, padla za 35 odstotkov. Delnice podjetja Unichem Laboratories so se zaradi poročanja The Economic Times v ponedeljek podražile za 8,6 odstotka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!