Ali veste, kaj pomeni rdeč trikotnik na zdravilih?

Slovenija 21. Sep 202418:49 1 komentar
Rdeč trikotnik na zdravilih
Foto: @varnostpromet/INSTAGRAM

Po uživanju nekaterih zdravil je vaša sposobnost za upravljanje vozil in strojev omejena, pri nekaterih pa je vožnja po zaužitju popolnoma prepovedana. Ali veste, kako so katera označena?

V Sloveniji ni prepovedano voziti le pod vplivom alkohola in drog, temveč tudi nekaterih drugih psihoaktivnih zdravil ali snovi.

Psihoaktivna zdravila so zdravila, ki vsebujejo narkotične ali psihotropne snovi ter morajo biti tudi ustrezno označena.

Poznamo več vrst označb na zdravilih. Trigoniki so zdravila, ki vplivajo na lastnost upravljanja vozil in strojev.

Če je na zdravilu prikazan prazen trikotnik, gre za trigonik, ki označuje relativno prepoved upravljanja vozil in strojev.

Po drugi strani nam (poln) rdeč trikotnik absolutno prepoveduje upravljanje vozil in strojev po zaužitju zdravila.

Če je na zdravilu znak § v barvi teksta, gre za narkotik.

Po jemanju takšnih zdravil se lahko pojavi zaspanost, dremavost, utrujenost, omotica, zmedenost, oslabljena koncentracija, odrevenelost, vrtoglavica, zamegljen vid, upočasni se hitrost odziva, prav tako so lahko oslabljene mišične funkcije, je za Dolenjske lekarne razložila farmacevtka Miroslava Abazovič.

Za katera zdravila gre?

V praski so zdravila, ki zmanjšajo sposobnost vožnje, predvsem tista, ki delujejo na osrednje živčevje, torej antidepresivi, nevroleptiki, pomirjevala, uspavala, nekatera močnejša zdravila proti bolečinam, zdravila za zdravljenje epilepsije, demence, Parkinsonove bolezni ter nekatera zdravila proti slabosti in vrtoglavici.

Obenem lahko na sposobnost vožnje vplivajo tudi nekatera druga zdravila, kot so določena zdravila za zniževanje krvnega tlaka, zdravila za zdravljenje sladkorne bolezni, nekateri antibiotiki ter kapljice in mazila za oči.

Pozorni morate biti tudi na zdravila, ki jih je mogoče dobiti brez recepta, denimo zdravila za zdravljenje alergij, zdravila proti potovalni bolezni in pripravki z baldrijanom.

BONUS VIDEO:

Preverite tudi druge N1 podkaste, ki jih najdete na tej povezavi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje