Danes so še četrtič razglasili restavracije, ki so se prebile v slavni Michelinov kulinarični vodnik za Slovenijo. Hiša Franko Ane Roš Stojan je letos prejela tri zvezdice, kar je največje možno število. Restavracija Milka z Davidom Žefranom je prejela dve, sedem restavracij pa po eno. Skupno se z Michelinovimi zvezdicami ponaša devet slovenskih restavracij.
Hiša Franko chefinje Ane Roš Stojan je letos prejela tri Michelinove zvezdice. “Tretja Michelinova zvezdica je priznanje naši ustvarjalnosti, inovativnosti in predanosti kulinaričnemu ustvarjanju. Potrjuje, da smo izbrali pravo pot,” so ob prejemu tretje zvezdice zapisali v Hiši Franko, ki je z današnjim dnem postala 140. restavracija v svetu s tem najvišjim odlikovanjem Michelinovega vodnika.
“Hvaležni za vsako dušo, ki si vzame čas”
Kuharska mojstrica Ana Roš Stojan je izpostavila, da gre za uresničitev sanj vseh članov družine Hiše Franko. “Mlada ekipa, ki trdo dela dan za dnem, leto za letom. Toda na koncu dneva nam je najbolj pomembno, da so gostje Hiše Franko zadovoljni. Nismo za vogalom in hvaležni smo za vsako dušo, ki si vzame čas, da se zapelje skozi divji svet doline Soče in uživa v naših čudovitih stvaritvah,” so v sporočilu povzeli Roš. Napovedali so, da bodo še naprej presenečali, a hkrati ostali zvesti naši filozofiji in ljubezni do doline Soče.
“Talent in kulinarična osebnost Ane Roš sta poznana po vsem svetu, Hiša Franko pa je Michelinove inšpektorje vse od prve izdaje Michelin Guide Slovenja navduševala s stalnim dvigovanjem ravni kakovosti. V tej restavraciji, ki se nahaja v majhni vasici Kobarid na severozahodu Slovenije, samoizučena chefinja Ana Roš ustvarja unikatno in izredno kulinariko, ki se poklanja sosednji Dolini Soče in njeni naravni in kulinarični dediščini,” so zapisali pri francoskem kulinaričnem vodniku.
Dve zvezdici restavraciji Milka v Kranjski Gori
Z dvema zvezdicama se po novem v Sloveniji ponaša restavracija Milka v Kranjski Gori, ob čemer so v Michelinovem vodniku izpostavili hiter napredek restavracije, ki je lani prejela eno zvezdico. Poudarili so njeno “moderno in gorsko” kulinariko. “Degustacijski meni, ki ga je skoval chef David Žefran z ekipo, izraža vrhunsko originalnost in prefinjenost ter slavi najboljše lokalne in sezonske sestavine. Z uporabo posebnih tehnik, kot je fermentacija, ustvarja tudi vznemirljivo gurmansko sintezo med alpskim območjem in nordijskimi regijami, kjer je chef pridobival izkušnje,” so navedli pri Michelinu.
Prejemnice ene Michelinove zvezdice so Hiša Denk z Gregorjem Vračkom (Zgornja Kungota), restavracija Strelec z Igorjem Jagodicem (Ljubljana), Grič z Luko Koširjem (Šentjošt nad Horjulom), Hiša Linhart z Urošem Štefelinom (Radovljica), Gostilna pri Lojzetu s Tomažem Kavčičem (Vipava), COB s Filipom Matjažem (Portorož) in Dam z Urošem Fakučem (Nova Gorica).
Razglasili tudi zeleno zvezdico in oznako Bib Gourmand
Michelin je razkril tudi prejemnike drugih znakov. Sedem restavracij se ponaša z zeleno Michelinovo zvezdico. Poleg Hiše Franko, Hiše Linhart, Gostilne Krištof, Gostilne Mahorčič, Gostišča Grič in Gostilne Repovž si jo je letos na novo prislužila Špacapanova Hiša iz Komna.
Sedem restavracij si je prislužilo Bib Gourmand, oznako za restavracije, ki ponujajo visokokakovostno avtentično doživetje po ugodnih cenah. To so: Gostilnica Ruj (Dol pri Vogljah), Jožef (Idrija), Gostilna na Gradu (Ljubljana), TaBar (Ljubljana), Gostilna Rajh (Murska Sobota), Mahorčič (Rodik) ter Gostilna Repovž (Šentjanž).
Pet novink se je znašlo na seznamu restavracij, ki so jih Michelinovi inšpektorji še uvrstili v svoj izbor za Slovenijo za leto 2023. To so AFTR (Ljubljana), Breg (Ljubljana), Georgie Bistro (Ljubljana), Kogo (Koper) ter Peti 181 (Ljubljana).
Ob tem so v vodnik uvrščene še Restavracija 1906 (Bled), Julijana (Bled), Ošterija Debeluh (Brežice), Gostilna Vovko (Brusnice), Gostilna Francl (Celje), Dvor Jezeršek (Cerklje na Gorenjskem), Etna (Divača), Gredič (Dobrovo v Brdih), Restavracija Hotela Marina (Izola), Hiša Torkla (Izola), Špacapanova Hiša (Komen), Gostilna Krištof (Kranj), Pavus (Laško), Altrokè (Ljubljana), B-Restaurant (Ljubljana), Gostilna AS (Ljubljana), JB Restavracija (Ljubljana), Landerik (Ljubljana), Restavracija Cubo (Ljubljana), Restavracija Harfa (Ljubljana), Restavracija Shambala (Ljubljana), Separé (Ljubljana), Sushimama (Ljubljana), City Terasa (Maribor), MAK (Maribor), Restavracija Sedem (Maribor), Restavracija Calypso (Nova Gorica), Pikol (Nova Gorica), Otočec Castle (Otočec na Krki), Galerija okusov (Petrovče), Stara Gostilna (Piran), Sophia (Portorož), Rizibizi (Portorož), Vila Podvin (Radovljica), Hiša Krasna (Sežana), Danilo (Škofja Loka), Kendov Dvorec (Spodnja Idrija), Vila Planinka (Zgornje Jezersko).
Močna predanost kuharjev v “majhni, a vznemirljivi državi”
“Od prihoda v državo se naša ekipa inšpektorjev nenehno navdušuje nad gastronomsko rastjo Slovenije. V majhni, a vznemirljivi državi kuharji in njihove ekipe izkazujejo močno predanost nenehnemu premikanju kulinaričnih meja,” je Michelin v sporočilu za javnost povzel besede mednarodnega direktorja Michelinovih vodnikov Gwendala Poullenneca.
“Michelin je že četrto leto zapored razglasil rezultate ocenjevanja za Slovenijo in težko bi bili bolj ponosni na naše vrhunske kuharske mojstrice in mojstre,” je ob ob razglasitvi izbora poudarila direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak.
Na STO so pozdravili dejstvo, da se Slovenija med vsemi Michelinovimi destinacijami uvršča v sam vrh glede na število zelenih zvezdic na prebivalca. “To je nova potrditev, da je Slovenija v svetu prepoznana kot primer dobre prakse ter kot vodilna trajnostna turistična in kulinarična destinacija,” so poudarili.
Razglasitve teh prestižnih kulinaričnih zvezdic se je udeležil tudi minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han, ki je ob priložnosti povedal, da je “slovenska kulinarika v teh letih dosegla nemogoče”.
Prve Michelinove zvezdice in druge znake Michelinovega vodnika je Slovenija dobila leta 2020. Po podatkih Statističnega urada RS je v Sloveniji 1.440 glavnih kuharjev, od tega 644 žensk.
Preberite intervju z Ano Roš Stojan za N1.
Kakšno je tvoje mnenje o tem?
Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje