Anže Logar izstopil še iz poslanske skupine SDS

Slovenija 18. Okt 202417:26 0 komentarjev
Anže Logar
Foto: F.A.BOBO

Anže Logar je poslal izstopno izjavo iz poslanske skupine SDS. Logar je sicer iz stranke izstopil pred dobrim tednom, 9. oktobra. Ob tem je napovedal ustanovitev nove stranke do konca leta in posledično morda ustanovitev nove poslanske skupine. Do tedaj pa bo v državnem zboru deloval kot nepovezani poslanec, je napovedal.

Potem ko smo pretekli teden na N1 razkrili, da je iz največje opozicijske stranke SDS po 25 letih članstva izstopil Anže Logar, je ta zdaj izstopil še iz strankine poslanske skupine. Dolgoletni poslanec SDS je ob izstopu iz stranke zapisal, da je spoznal, da je “čas za naslednji korak”. V ponedeljek je iz SDS izstopila tudi poslanka Eva Irgl, poslanec Dejan Kaloh pa bo svojo odločitev sporočil v prihodnjih dneh.

Anže Logar je po izstopu iz stranke napovedal, da bo do konca leta ustanovil svojo politično stranko. “Slovenski prostor potrebuje politični tretji steber, območje širšega sodelovanja, v tem pogledu pa nameravam v prihodnjih mesecih vse svoje napore osrediščiti v ustanavljanje nove stranke,” je dejal v odzivu po izstopu iz stranke. “Svoje sem sporočil. Po 25 letih je težko narediti takšen prelom, potrebuješ nekaj časa, da prideš sam pri sebi na čisto. Sporočam, kar sporočam, da se lahko dela tudi drugače. Ne bom izgubljal časa za kakršnekoli medsebojne spopade,” je poudaril prejšnji teden.

Na Logarjev izstop se je kmalu odzval tudi predsednik SDS Janez Janša, ki ga je pozval k vrnitvi poslanskega mandata, kar pa je Logar že zavrnil in napovedal, da bo do ustanovitve nove poslanske skupine v državnem zboru deloval kot nepovezani poslanec.

Logar je po nastopu na predsedniških volitvah lani ustanovil društvo Platforma sodelovanja, vse od takrat pa so se v javnosti vrstila ugibanja, ali bo morda tako unovčil svoj politični kapital in stopil na samostojno politično pot.

Novembra lani je odstopil z mesta predsednika sveta SDS. Izvršilni odbor SDS je nato februarja poslanski skupini predlagal, da vsi poslanci SDS v sedmih dneh podpišejo izjavo, s katero se bodo zavezali, da bodo do konca aktualnega sklica DZ delovali kot člani SDS in člani strankine poslanske skupine. Logar tega ni storil, enako pa sta ravnala Irgl in Kaloh. Marca je zato poslanska skupina SDS DZ obvestila o menjavah svojih članov v delovnih telesih DZ. Članstvo so odvzeli vsem trem, trojica pa je odtlej sedeže v parlamentarni dvorani dobila v eni od zadnjih vrst.

V DZ je bil Logar prvič izvoljen leta 2014, trenutno je poslanec tretji mandat. V prvi in drugi Janševi vladi je bil direktor vladnega urada za komuniciranje (Ukom). Med prvim predsedovanjem Slovenije Svetu Evropske unije je bil tudi uradni govorec predsedstva, v tretji Janševi vladi pa minister za zunanje zadeve. Vodil je tudi ljubljanski odbor stranke, po zadnjih lokalnih volitvah pa tudi s te funkcije odstopil. Leta 2018 je neuspešno kandidiral za ljubljanskega župana.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!