Logar: Iz Janševega odgovora je jasno, da je ta stvar težko dogovorjena

Slovenija 10. Okt 202413:14 > 14:42 10 komentarjev

Anže Logar je v sredo po 25 letih izstopil iz stranke SDS. Svoje občutke ob tem je že delil na družbenem omrežju Facebook, zdaj pa je prvič stopil pred kamere. Pot v državnem zboru bo nadaljeval kot samostojni poslanec, novo stranko pa bo ustanovil do konca leta, je napovedal. Komentiral je še namige, da je vse dogovorjeno s prvakom SDS Janezom Janšo. "Iz njegovega odgovora je verjetno jasno, da je ta stvar težko dogovorjena," je dejal.

Na N1 smo včeraj prvi poročali, da dolgoletni poslanec in nekdanji zunanji minister Anže Logar po 25 letih članstva izstopa iz stranke SDS.

Predsednik stranke SDS Janez Janša je Logarju na poslano odstopno izjavo odgovoril, da pričakuje, da bo vrnil svoj poslanski mandat.

Logar je danes svoj prvi odziv po odhodu iz stranke objavil na Facebooku. Kot je med drugim zapisal, je po porazu na predsedniških volitvah leta 2022 spoznal, da je “ponavljanje vedno istega obsojeno na neuspeh”. Ob tem je dodal, da “gre svojo pot, ker tako čuti”.

Logar bo nepovezani poslanec, stranka do konca leta

Danes je Logar v državnem zboru prvič po izstopu iz SDS stopil pred kamere. “Po daljšem razmisleku sem se odločil, da idejo, ki jo želim sporočiti slovenski družbi, lahko uresničim zgolj s samostojno politično ponudbo,” je dejal. Zakaj ravno zdaj, se je kaj takšnega zgodilo? Logar je odgovoril, da je šlo za njegov osebni občutek.

“Slovenski prostor potrebuje politični tretji steber, območje širšega sodelovanja, v tem pogledu pa nameravam v prihodnjih mesecih vse svoje napore osrediščiti v ustanavljanje nove stranke,” je dodal. “Svoje sem sporočil. Po 25 letih je težko narediti takšen prelom, potrebuješ nekaj časa, da prideš sam pri sebi na čisto. Sporočam, kar sporočam, da se lahko dela tudi drugače. Ne bom izgubljal časa za kakršnekoli medsebojne spopade,” je poudaril.

O vrnitvi poslanskega mandata, k čemur ga je pozval Janša, je dejal, da tega ne namerava, da njegova odgovornost ni do stranke, temveč do volilk in volilcev. “Tudi vrhovno sodišče je že razsodilo, da kakršnakoli pogodbena razmerja niso do stranke, ampak do volilcev,” je dodal. Nastopal bo kot nepovezani poslanec, je napovedal.

“Težko komurkoli sugeriram ali od njega zahtevam, da postane ustanovni član stranke. Tisti, ki bo v tem prepoznal prihodnost, se bo aktiviral,” je dejal. Zagotovo pa se bo stranki pridružil kdo, ki že deluje v Platformi sodelovanja.

Platforma sodelovanja bo nadaljevala svoje delo kot “mislišče, podium” oziroma platforma različnih mišljenj in videnj, stranka pa bo “politični organizem”, torej bo ustanovljena na novo, in sicer do konca leta, je še dejal Logar.

“Podstat političnega udejstvovanja je sodelovanje. Mislim, da je prišel čas za sodelovanje onkraj političnega pola. Tisti, ki bo dobil prvi izbiro za sestavo naslednje vlade, si želim, da poišče sogovornika na širšem političnem polu,” je še dodal.

O tem, kakšna bo politična opredelitev stranke in koga bo nagovarjala, se Logar tudi danes ni izrekel. “Zase sem že večkrat jasno povedal, da sem desnosredinski politik, po mentaliteti podpornik Evropske ljudske stranke (EPP). Nobene težave nimam sodelovati s posamezniki ali skupinami na tej ali oni strani, dokler ne pride do skrajnosti,” je pojasnil.

Anže Logar, Janez Janša
Janez Janša in Anže Logar. (Foto: PROFIMEDIA)

O tem, ali gre pri vsem tem za dogovor z Janšo, je dejal, da je “iz njegovega odgovora verjetno jasno, da je ta stvar težko dogovorjena”. O naslednjih volitvah pa je povedal, da gre “vsaka stranka na volitve za to, da zmaga, saj drugače težko udejanja svoj program”.

Na N1 smo že poročali, da je Logar naročil izvajanje javnomnenjske ankete, v kateri je meril priljubljenost petih politikov – poleg sebe še priljubljenost Janeza Janše, premierja Roberta Goloba, evroposlanca Vladimirja Prebiliča, pa tudi nekdanje obrambne ministrice in svetovalke predsednice republike Tatjane Bobnar. Zakaj Tatjana Bobnar? “Kolikor vem, je precej znana oseba in kroži, da je ena od možnosti politične alternative. /…/ Težko vam odgovorim drugače, kot da so to imena možnih vidnejših predstavnikov v slovenski politiki,” je pojasnjeval Logar.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje