Aplikacija Spin po kibernetskem napadu znova deluje, škodo še ugotavljajo

Digitalno 24. Avg 202210:28 0 komentarjev
Spin
Spin

Spletna aplikacija Spin po kibernetskem napadu znova normalno deluje. Kolikšna škoda je nastala, še ni znano, saj preiskava še poteka, pojasnjujejo na ministrstvu za obrambo.

Informacijski sistem Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR) je bil prejšnjo sredo tarča kibernetskega napada, v katerem se je zrušila spletna aplikacija Spin. Ta je bila v nedeljo znova vzpostavljena.

spin
SPIN (zajem zaslona)

Ker preiskava hekerskega napada še poteka, se materialna škoda še ugotavlja, so za N1 pojasnili na obrambnem ministrstvu. Prav tako še ni znano, kako so napadalci prišli v sistem. Na upravi za informacijsko varnost so dejali, da je kibernetski napad bil resen incident. “Pomembno je, da so računalniški sistemi ustrezno vzdrževani. Ali je to možen vzrok za to, da je prišlo do kibernetskega incidenta pa bo pokazala raziskava,” so še pojasnili.

Zaradi napada nekaj časa ročno vnašali klice

V tem času so centri za obveščanje in telefonska številka 112 delovali nemoteno, so pa operaterji nekaj časa ob sprejemanju klicev del podatkov zapisovali na papir, kasneje pa so jih vnesli v spletno aplikacijo Spin.

Nemoteno je ves čas delovala aplikacija Ajda za zbiranje podatkov o oceni škode glede požara na Krasu in suše, saj ta strežnik ni na URSZR, temveč pri zunanjem ponudniku, so minuli petek pojasnili na upravi.

Direktor Uprave za zaščito in reševanje RS Darko But je po kmalu po incidentu priznal, da je njihova strežniška in programska oprema starejša, a ne zastarela. Postopek za njeno zamenjavo pa že poteka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!