Arso objavil podrobnosti, kako burno poslabšanje nas čaka. V gorah že tudi sneg?

Slovenija 08. Sep 202404:30 0 komentarjev
Narasla reka
Fotografija je simbolična (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Še zadnjemu vročemu dnevu odhajajočega poletja bo sledil večinoma deževen teden, dogajanje bo lahko tudi zelo burno. Vremenoslovci agencije okolje so sicer objavili več podrobnosti o poslabšanju, a nekaj negotovosti ostaja, zato opozoril še niso izdali. Kaj vse nas čaka?

Ponoči in zjutraj se je ponekod na Primorskem in v osrednji Sloveniji zmerno pooblačilo, več jasnine bo na vzhodu države. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 17, na Primorskem do 20 stopinj Celzija.

Popoldne pa bomo vse bolj čutili vpliv ciklona, ki bo vreme v Sloveniji krojil še v ponedeljek čez dan. Najvišje dnevne temperature bodo danes od 24 od 30 stopinj Celzija.

Kot so v sobotni večerni podrobnejši napovedi zapisali vremenoslovci agencije za okolje (Arso), je napoved časovnega poteka padavinskega dogodka precej gotova.

Krajevne plohe in nevihte naj bi se začele pojavljati v zahodni polovici Slovenije nekje okoli 16. ali 17. ure. Zvečer pa se bodo hitro razširile proti vzhodu, vmes bodo tudi nevihte, ki jih bodo spremljali krajevno močnejši sunki vetra in nalivi. Padavine bodo oslabele v ponedeljek popoldne.

Bolj negotova pa je bila v soboto zvečer še vedno skupna količina padavin in območje z najbolj obilnimi padavinami.

“Nekateri izračuni dajejo padavinska maksimuma v sosednji Italijo in Hrvaško, medtem ko drugi na zahod in jugozahod Slovenije, večje količine dežja pa tudi ponekod drugod po Sloveniji,” navaja Arso in opozarja, da lahko predvsem v zahodni polovici Slovenije pade od 50 do 100 milimetrov dežja, krajevno pa tudi okoli 150 milimetrov.

Ob tem so nakazali, da bodo po potrebi izdali tako meteorološka kot tudi hidrološka opozorila.

V četrtek in petek še izdatnejše padavine in izrazita ohladitev

Padavinskemu dogodku naj bi sicer sledila bolj suha torek in sreda, nato pa novo poslabšanje v četrtek in petek, ki bi bilo lahko marsikje padavinsko še izdatnejše kot deževje ob začetku tedna.

V petek se bo tudi precej ohladilo, najvišje dnevne temperature bodo predvidoma le med 10 in 15 stopinj Celzija, v gorah pa bi lahko zapadel prvi sneg letošnje jeseni.

Tudi te napovedi se bodo v prihodnjih dneh najverjetneje še spreminjale, naj bi pa ta vdor hladnega zraka s severa dodobra znižal temperature v večjem delu stare celine.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!