Arso prižgal oranžni alarm: možni zelo močni nalivi s točo

Slovenija 30. Jun 202410:12 > 19:27 0 komentarjev
Naliv
Foto: Milos Vujinovic/Bobo

V ponedeljek bodo Slovenijo zajele plohe in nevihte, ki bodo lahko tudi močnejše, so opozorili na Agenciji RS za okolje (Arso). Možni so toča, močni sunki vetra in krajši nalivi. Arso je tako zaradi neviht za ponedeljek večino države obarval v oranžno. Možno bo tudi naraščanje posameznih hudourniških vodotokov in manjših rek.

Po nedeljskem pretežno jasnem vremenu se bodo v ponedeljek dopoldne v severni Sloveniji začele pojavljati krajevne plohe in nevihte, popoldne in zvečer pa tudi drugod. Sprva bo pihal veter južnih smeri, popoldne in zvečer pa bo zapihal okrepljen severni veter, so sporočili iz Arsa.

Kot pojasnjujejo na Neurje.si, bo naše kraje prešla vremenska fronta. Zaradi velikih razlik med dvema zračnima masama lahko pričakujemo zelo labilno ozračje, najbolj burno dogajanje pa bo popoldan, ko se bodo nevihte pojavljale praktično povsod po državi.

Pričakujemo lahko razvoj izoliranih superceličnih neviht, ki bodo krajevno postregle tudi z debelo točo in silovitim vetrom. Ob nevihtah bodo prisotni kratkotrajni močni nalivi.

Arso je za ponedeljek izdal oranžno opozorilo za večji del države z izjemo osrednje in severozahodne Slovenije.

Oranžno opozorilo, 1. 7. 2024
Foto: Arso

Možno bo tudi naraščanje posameznih hudourniških vodotokov in manjših rek ter razlivanja vodotokov in zastajanje padavinske vode. Verjetnost za to bo večja v severovzhodni Sloveniji. Tudi drugod v severnem in vzhodnem delu države lahko posamezne reke prehodno dosežejo velike pretoke. V južni Sloveniji bodo pretoki rek še naprej ustaljeni.

V ponedeljek se bodo jutranje temperature gibale od 14 do 20, najvišje dnevne pa bodo od 22 do 30 °C. V torek, ko bo možna le še kakšna ploha, bodo reke upadale.

Bonus video: Goran Dragić o zakulisju uspehov, življenju in tudi o obžalovanjih

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!