Arso opozarja: Zelo bo vroče, možne tudi močnejše nevihte

Slovenija 13. Jul 202405:00 5 komentarjev
Oranžno opozorilo za soboto (Foto: ARSO)

Sobota bo vroča, soparna in nevihtna. Predvsem popoldne so možni močni nalivi, piši vetra in udari strel, opozarjajo na agenciji za okolje. Za večji del države so izdali oranžno opozorilo pred vročino in rumeno opozorilo pred nevihtami.

Nad naše kraje še vedno doteka topel in vlažen zrak, zato bo tudi sobota soparna in vroča.

Na agenciji za okolje (Arso) so zaradi napovedanih visokih temperatur za večji del države izdali oranžno opozorilo zaradi velike toplotne obremenitve. Severozahod Slovenije je obarvan rumeno.

Zjutraj bodo termometri pokazali od 16 do 23 stopinj Celzija. Najvišje dnevne temperature bodo od 28 do 33 stopinj Celzija, na jugovzhodu se bo segrelo do 35 stopinj Celzija. “Predvsem sredi dneva in popoldne bo po nižinah velika toplotna obremenitev,” Arso opozarja na svoji spletni strani.

Pozor, popoldne bo spet nevihtno

Zaradi vročine in sopare se že zjutraj lahko začnejo pojavljati močnejše nevihte z nalivi, piši vetra in udari strel. Zaradi količine padavin lahko hitro nastanejo hudourniški vodotoki.

Arso je zaradi napovedanih neugodnih vremenskih razmer izdal tudi rumeno opozorilo pred nevihtami. Veljalo bo v večjem delu države, a bodo posamezne nevihte verjetnejše v severni polovici države, napovedujejo.

“Bodite pozorni na bližajoče se nevihtne oblake. Med nevihto se ne zadržujte na izpostavljenih mestih, počakajte na varnem mestu, nevihta običajno ne traja dolgo,” so tudi opozorili.

V nedeljo, ponedeljek in torek kaže na sončno vreme. Vsak dan bo bolj vroče.

Meteorologi opozarjajo, da lahko visoke temperature vplivajo na zdravstveno stanje občutljivejšega dela populacije. Sredi dneva in popoldne se zadržujte v senci, stroka odsvetuje velike fizične napore. Uživajte lahko hrano in pijte zadostno količino tekočine. Bivalne prostore zračite ponoči in zjutraj. Na soncu parkirana vozila pred začetkom vožnje dobro prezračite.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje