Zadnja napoved meteorologov. Kje bo padlo največ dežja in kje lahko poplavi?

Slovenija 11. Sep 202411:22 > 15:04 1 komentar

Arso je pred dvodnevnimi obilnimi padavinami, ki jih bodo spremljale tudi nevihte in močnejši sunki vetra, vremensko opozorilo zaostril. V oranžno je obarval vso državo. Gasilci svetujejo, da ravnate preventivno in očistite jaške ter odtoke v okolici domovanj, če je treba, pa namestite tudi protipoplavne vreče. Kdaj se bo burno vremensko dogajanje začelo? Kje bo padlo največ dežja in kje je pričakovati poplave?

Popoldne in zvečer nas čaka uvod v dvodnevno obilno deževje, ko bo na zahodu nastalo nekaj ploh, lahko tudi kakšna nevihta.

Po 23. uri se bodo padavine na zahodu krepile, v drugi polovici noči na četrtek pa se bodo razširile proti vzhodu, napoveduje agencija za okolje (Arso). Ob morju bo sprva pihal okrepljen jugo, popoldne pa bo v notranjosti od severa zapihal okrepljen veter severnih smeri, ki bo predvsem v višjih legah v sunkih presegal hitrost 70 kilometrov na uro. Zvečer bo na Primorskem po večini pihala zmerna burja, najmočnejši sunki bodo dosegali hitrosti do 100 kilometrov na uro.

Po besedah vremenoslovcev izračuni meteoroloških modelov kažejo, da se bodo lahko močne padavine obnavljale v pasovih.

“Kaže, da bo ponoči glavnina dogajanja predvsem na zahodu, ko se lahko pojavijo tudi pasovi močnejših padavin. Proti jutru se bodo padavine širile proti vzhodu. Tudi v četrtek dopoldne lahko pričakujemo močne padavine. Popoldne nas bo dosegla hladna fronta, izrazito se bo ohladilo, zapihal bo severnik,” je dejal meteorolog Blaž Šter. Kar nekaj dežja bo padlo tudi v noči na petek, predvsem na vzhodu Slovenije.

Narasla deroča reka
Fotografija je simbolična. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Vremenoslovce najbolj skrbi velika količina padavin, na zahodu lahko pade od 80 do 140 litrov dežja na kvadratni meter. “Krajevno ob teh pasovih lahko pade še več, nekateri scenariji so zelo bogati s padavinami, zato upamo, da se ne uresničijo,” je dodal Šter.

Padavine bodo od zahoda oslabele in povečini ponehale v petek popoldne.

Sprožijo se lahko tudi zemeljski pasovi. “Proženje bo verjetno na Primorskem (Goriška, Kras, Vipavska dolina), pas močnejšega dežja se bo širil proti notranjosti (nad predalpski in alpski del zahodne Slovenije).

Oblačno vreme s pogostimi plohami in nevihtami se bo torej nadaljevalo, vmes pa bodo tudi nalivi, ki bodo ponekod vztrajali še v noči na petek. Takrat se bo meja sneženja hitro spuščala in predvidoma dosegla nadmorsko višino okoli 1.400 metrov, “ob močnejših padavinah bo snežilo vse do sredogorja”, napovedujejo Arsovi vremenoslovci.

Arso je zaradi spremenjenih odtočnih razmer, ki so jih povzročile lanskoletne poplave, in zaradi nevarnosti proženja zemeljskih plazov za območje gorenjske, savinjske in koroške regije izdal posebno vremensko napoved. Zapisal je, da lahko na širšem območju Alp, Karavank ter Kamniško-Savinjskih Alp pade od 90 do 140 mm, krajevno lahko tudi več, na območju Koroške pa od 70 do 110 mm dežja. Ob prehodu vremenske fronte bo v četrtek zgodaj popoldne zapihal tudi okrepljen veter severnih smeri, ki bo lahko predvsem v višjih legah v sunkih presegal hitrost 70 kilometrov na uro.

Pričakovati je tudi poplave

Ob nevihtah z močnimi nalivi bodo hitro naraščali hudourniški vodotoki in manjše reke v zahodni Sloveniji.

“V noči na četrtek bodo ob močnih nalivih hitro naraščale reke v zahodni Sloveniji, sredi dneva pa tudi drugod, predvsem v osrednji in severni Sloveniji. Sprva bodo naraščali hudourniški vodotoki, nekoliko kasneje pa manjše reke,” je dejal Arsov hidrolog Andrej Golob.

“Verjetna so razlivanja posameznih hudourniških vodotokov ter poplave padavinske in zaledne vode. Ob dolgotrajnejših nalivih so možne poplave ob hudourniških vodotokih in manjših rekah,” so dejali na Arsu.

Ob deževju možne poplave
Foto: Zajem zaslona/Arso

Verjetnost, da bo poplavilo, je največja v porečju Vipave, na območju Idrijsko-Cerkljanskega in Škofjeloškega hribovja ter za Gorenjsko, ni pa izključeno tudi v vzhodnih regijah, tudi v Zasavju in na Savinjskem.

Po besedah hidrologa se lahko razmere še zaostrijo, predvsem če se bodo intenzivne padavine pojavljaje v večurnih pasovih na istih območjih. “Prebivalce pozivamo k previdnosti in pripravljenosti,” je pojasnil. Pozval je, naj državljani upoštevajo navodila uprave za zaščito in reševanje.

Hidrolog je pojasnil, da se bo dogajalo tudi na območjih, ki so bila prizadeta v lanskih poplavah. Po padavinah v današnji noči pri nas bo v Avstriji deževalo tudi v naslednjih dneh, zato lahko narasteta Drava in Mura. “Tudi na teh območjih se lahko pojavijo manjše težave, a se reki lahko razlijeta na običajnih poplavnih območjih,” je dodal Golob.

Zaradi nalivov je agencija za okolje za četrtek sprva izdala oranžno opozorilo zgolj za Gorenjsko in Primorsko, zdaj pa je alarm razširila na vso državo. V petek bo oranžno opozorilo veljalo za vhodno polovico države, medtem ko je zahod zaradi vetra obarvan v rumeno.

Prometnoinformacijski center ob tem voznike opozarja, da se v sredo popoldan (torej danes), četrtek in petek na pot odpravite prej kot običajno.

Zaradi varnostnih razlogov bodo zaprta Tolminska korita

Iz Zavoda za turizem Dolina Soče so pred napovedanim obilnim deževjem sporočili, da bodo iz varnostnih razlogov Tolminska korita v četrtek in petek zaprta.

Gasilci: Delujte samozaščitno in v okolici hiše očistite jaške

Ob slabi vremenski napovedi številna prostovoljna gasilska društva po državi prek družbenih omrežij že opozarjajo prebivalce.

Občane pozivajo, naj v prvi vrsti poskrbijo za svojo varnost in varnost drugih. Svetujejo, da današnji dan izkoristite za samozaščitno ravnanje — da očistite jaške in odtoke okoli domovanja. Ponekod je namreč na tleh že veliko jesenskega listja.

protipoplavne vreče
Simbolična fotografija (Miloš Vujinovič/Bobo)

“Preventivno namestite protipoplavne vreče oziroma zaščito,” so zapisali, ljudi pa pozvali, naj razmere na terenu spremljajo, narasle reke opazujejo zgolj od daleč oziroma iz varnega mesta, če potrebujejo pomoč, pa naj pokličejo na številko 112.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje