Močni nalivi po državi: poplavljalo ceste in podiralo drevesa, padala tudi toča

Slovenija 31. Maj 202401:00 > 19:34 0 komentarjev
neurje
Bližajoče neurje (Neurje,si/FACEBOOK)

Nevihte, ki so že sinoči in zjutraj povzročale težave po Sloveniji, bodo vztrajale vse do večera. Zaradi deževja z močnimi nalivi, vetrom, točo in udari strel so na upravi za zaščito in reševanje do poznega popoldneva zabeležili 60 dogodkov po različnih delih države.

Nevihte z nalivi nad Slovenijo se krepijo. Nad državo bodo vztrajale vse do večera.

Deževje se je čez dan začelo premikati proti severovzhodu države, zato danes še velja razglašena oranžna stopnja vremenskega opozorila. Nad določenimi deli države nastajajo močni nalivi. V večjem delu Slovenije bo danes po pričakovanjih padlo od 40 do 80 litrov na kvadratni meter, je za STA povedal meteorolog iz Agencije Republike Slovenije za okolje (Arso) Brane Gregorčič.

Na upravi za zaščito in reševanje so do večera zabeležili 60 dogodkov po različnih delih države. Pripadniki 40 gasilskih enot in drugih služb so prečrpavali vodo, odstranjevali podrta drevesa, s protipoplavnimi vrečami zaščitili objekte in jih prekrivali, odstranjevali nanose gramoza, kamenja in zemlje.

Današnje vreme je nevšečnosti povzročalo na območjih regijskih centrov za obveščanje Celje, Koper, Kranj, Ljubljana, Maribor, Murska Sobota, Novo mesto, Postojna, Ptuj, Slovenj Gradec in Trbovlje, so sporočili iz uprave.

Kot so zapisali v upravi za zaščito in reševanje, so meteorne vode zalivale stanovanjske in druge objekte, zaradi razmočenega terena pa so se podirala drevesa. Sprožilo se je več zemeljskih plazov, nanos zemlje in kamenja je oviral promet, zaradi zastajanja padavinske vode pa je poplavljalo ceste in poti.

Veter je odkril streho skladišča v Kopru. Udar strele je zanetil dva požara na stanovanjskih objektih, in sicer enega v občini Vrhnika, drugega pa v občini Velike Lašče, so sporočili iz uprave.

V Beltincih se je deževje med nalivom spremenilo v točo, pa piše Neurje.si.

Na Kokrici pri Kranju se je nekaj čez 14. uro odlomil zgornji del drevesa in padel na lokalno cesto. Ob tem je oplazil mestni avtobus, so za N1 povedali na občini. S kranjske policijske uprave so sporočili, da v dogodku ni bilo poškodovanih, cesta pa je bila približno eno uro zaprta.

Včeraj najhuje v slovenski Istri

Zaradi nalivov je bilo sicer ponoči in zjutraj precej težav predvsem v slovenski Istri.  V zaledju slovenske Istre je tudi padlo največ padavin, in sicer okoli 100 litrov na kvadratni meter, zato so na tem območju najbolj narasle reke. Čez dan se bo naraščanje rek razširilo še na druge dele države. Precej padavin je padlo tudi na Ilirskobistriškem in ob Kolpi. Drugod po Sloveniji količine padavin niso bile tako velike.

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) je največ padavin do 7. ure padlo v jugozahodnem in južnem delu države, na Slavniku pa kar 116,6 milimetra na kvadratni meter. Več kot 60 milimetrov je padlo še v Kubedu (91,6), Luki Koper (82), Postojni (75,1), Tatrah (71) in Osilnici (67,3).

Hidrolog z Arsa Janez Polajnar je za STA povedal, da so hidrološke razmere skladne s pričakovanji. Reke najbolj naraščajo na območju slovenske Istre, tam nekatere tudi poplavljajo, prav tako so pričele naraščati tudi druge reke, zlasti v jugozahodni in pa južni Sloveniji, vendar bolj umirjeno kot kot tiste v slovenski Istri.

Naraščanje rek bo po besedah Polajnarja čez dan najbolj izrazito na območju Dolenjske, na območju Notranjske in osrednje Slovenije. Popoldne in proti večeru lahko močneje narastejo tudi reke v vzhodni Sloveniji.

“Ob teh močnejših nalivih lahko pride tudi do zastajanja padavinske vode in do hitrega naraščanja takšnih manjših hudourniških vodotokov,” je dejal Polajnar. Postopno umirjanje pa hidrologi pričakujejo v soboto čez dan.

Ponoči bodo padavine postopno ponehale, proti jutru se bo delno zjasnilo.

Radarsko sliko padavin lahko spremljate na TEJ POVEZAVI.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!