Rumeno opozorilo zaradi vročine: segrelo se bo tudi do 34 stopinj Celzija

Slovenija 19. Jun 202408:55 0 komentarjev
Vreme: vročina in sonce
Borut Živulović/BOBO

Začenja se prvi letošnji vročinski val. Temperature se bodo povzpele do 34 stopinj Celzija. Zaradi vročine je agencija za okolje izdala rumeno opozorilo.

Slovenijo bo letos prvič zajel vročinski val, zato je agencija za okolje (Arso) od 14. do 21. ure izdala rumeno opozorilo.

V večini države se bodo temperature po poldnevu povzpele nad 30 stopinj Celzija. Najbolj vroče bo na jugovzhodu, kjer bodo termometri popoldne pokazali do 34 stopinj Celzija.

Na Arsu in NIJZ opozarjajo, da lahko visoke temperature vplivajo na zdravstveno stanje občutljivejšega dela populacije. Sredi dneva in popoldne zato priporočajo zadrževanje v senci in odsvetujejo velike fizične napore na prostem. “Telesu omogočimo odvajanje toplote s pravilno izbiro oblačil in zadostnim uživanjem tekočin,” priporoča NIJZ.

Daljše obdobje vročine lahko namreč povzroči različne težave in pregretje telesa – kožne izpuščaje, vročinske krče, vročinsko izčrpanost, omedlevico (kratkotrajno izgubo zavesti) in vročinsko kap.

V osrednji in severovzhodni Sloveniji, kjer obstaja možnost močnejših vetrov, bo veter po napovedih majal drevesa in lomil manjše veje. Na Arsu zato priporočajo dodatno previdnost v prometu in odsvetujejo zadrževanje na potencialno nevarnih mestih.

Kdo je najbolj ogrožen?

Vročina lahko najbolj prizadene starejše, otroke, nosečnice, pa tudi bolnike. Bolj ogroženi so bolniki z obolenji, ki vplivajo na uravnavanje toplote v telesu, na mobilnost in sposobnost presojanja.

Po navedbah inštituta lahko vročina prizadene tudi osebe s socialnoekonomskimi problemi, denimo brezdomce, socialno izolirane in prebivalce, ki imajo slabši dostop do zdravstvenih ustanov. Prizadene lahko tudi posameznike, ki so dodatno izpostavljeni nekaterim dejavnikom okolja, denimo onesnaženemu zraku, ali pa imajo slabše bivalne pogoje, pa tudi delavce, ki delajo na prostem, in prebivalce mest.

Ob tem na NIJZ poudarjajo, da v vročih dneh ne smemo pozabiti na druge. “Nekateri ljudje so bolj ogroženi. Posebej bodimo pozorni na znake prizadetosti pri njih. Nikoli ne puščamo nikogar v zaprtem, parkiranem avtomobilu,” svetuje inštitut.

Opozorilo velja tudi v četrtek in petek

Rumeno opozorilo za celotno državo so na Arsu izdali tudi za četrtkovo in petkovo popoldne. V soboto so temperature, ki lahko povzročajo zdravstveno tveganje, predvidene le za severozahodno in jugovzhodno Slovenijo.

BONUS VIDEO:


Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!