Avtobusi prehajajo na počitniški vozni red, kmalu še ena velika sprememba

Slovenija 26. Jun 202413:07 5 komentarjev
ARRIVA
Foto: Borut Živulović/BOBO

Mestni in medkrajevni avtobusi od danes naprej vozijo po počitniškem voznem redu. Tako bo do 31. avgusta. V ponedeljek v veljavo stopi še nov model medkrajevnih avtobusnih linij.

Z začetkom šolskih počitnic je v veljavo stopil počitniški vozni red mestnih in medkrajevnih avtobusov. Počitniški vozni red bo veljal do 31. avgusta, torej do začetka novega šolskega leta. V času počitniškega voznega reda je povezav manj kot običajno.

Že v ponedeljek se sicer na medkrajevnih linijah avtobusnega potniškega prometa obeta še ena sprememba. Kot smo že napovedali, bo v veljavo stopil nov model medkrajevnih avtobusnih linij. Po navedbah Družbe za upravljanje javnega potniškega prometa (DUJPP) bo nov model odpravil pomanjkljivosti medkrajevnih povezav in povečal število odhodov avtobusov.

Hkrati bo povečal število odhodov, prezasedenost avtobusov na nekaterih linijah pa naj bi rešil z uvedbo sistema taktnih voznih redov. Pri določenih linijah bo več voženj speljanih po avtocesti, kar naj bi po oceni družbe skrajšalo in optimiziralo čas potovanja.

Vozni redi za posamezna območja so na voljo na spletnih straneh koncesionarjev. Počitniški vozni redi za avtobus so prav tako na voljo na spletnih straneh prevoznikov.

Z veljavnostjo novih voznih redov za medkrajevne avtobuse se bodo začele izvajati tudi nove koncesije za izvajanje javne službe v linijskem prevozu potnikov, ki jih je ministrstvo za okolje, podnebje in energijo lansko jesen podpisalo s štirimi izbranimi koncesionarji – s podjetji Arriva, Avtobusni promet Murska Sobota, Javno podjetje Ljubljanski potniški promet (LPP) in Nomago.

Vozni redi vlakov nespremenjeni

Vozni redi v železniškem prometu medtem do konca leta 2025 ostajajo takšni, kot so, saj Slovenske železnice vozne rede pripravijo za leto in pol vnaprej. So pa pri tem, kot je konec maja izpostavil direktor družbe Miran Sečki, pri sestavljanju novih voznih redov avtobusov upoštevali predvideni železniški vozni red.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje