Avtobusi prezasedeni, vozači zamujajo v šolo. Kdaj bodo težave dokončno rešili?

Slovenija 11. Sep 202405:20 8 komentarjev
Avtobusi v Ljubljani
Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

Začetek novega šolskega leta navadno zaznamuje velika gneča na cestah. Osnovnošolce in dijake pa so tokrat pričakale tudi težave v javnem potniškem prometu. Po spletu so v začetku prejšnjega tedna zakrožili posnetki in fotografije čakajočih na avtobusnih postajah. Številni potniki se pritožujejo, da je povezav manj in da avtobusi zaradi prezasedenosti ne ustavljajo na postajah. Na družbi, ki je pripravila nove vozne rede, zagotavljajo, da so do danes odpravili že "vse pomanjkljivosti s premajhno kapaciteto avtobusov", večina težav pa bo odpravljena do konca tedna. In kakšno je stanje dober teden po začetku šolskega leta? Obrnili smo se na srednje šole po več krajih po Sloveniji.

Z julijem je pripravo avtobusnih voznih redov prevzela Družba za upravljanje javnega potniškega prometa (DUJPP). Novi počitniški avtobusni vozni redi so med nekaterimi potniki že tedaj povzročili veliko nejevolje, z začetkom šolskega leta pa so nastopile težave. Mnogi dijaki in njihovi starši so namreč tarnali, da je avtobusov premalo, vozijo ob drugačnih urah in da zaradi zasedenosti ne ustavljajo na postajah.

Kaj zaznavajo ravnatelji in ravnateljice? Obrnili smo se na več srednjih šol po različnih koncih Slovenije.

“Točen prihod k pouku je močno otežen”

Na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Maribor opažajo mnogo težav. O tem so jih po besedah ravnatelja Dušana Erjavca obvestili starši dijakov, saj da je “točen prihod k pouku močno otežen”. “Slišimo, da avtobusi vozijo mimo postaj, zaradi zasedenosti ne pobirajo dijakov. S težavo smo seznanjeni. Prisluhnili smo tudi dijakom in jim ne bomo dajali neopravičenih ur za izostanke, povezane s težavami avtobusnih prevozov,” je Erjavec dejal za N1.

Za zdaj se niso obrnili ne na DUJPP ne na ministrstvo za okolje, prostor in energijo (MOPE), ki je ustanovilo družbo. A bi se morali. Prav z ministrstva so po navedbah več ravnateljev šole v začetku prejšnjega tedna pozvali, naj jih obvestijo o morebitnih težavah.

Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

V Novem mestu polovica problematičnih linij že odpravljena

Med prvimi so na težave začeli opozarjati v Šolskem centru Novo mesto. S predstavniki DUJPP so se sestali že prejšnji teden, kjer so identificirali 30 linij, ki vodijo v Novo mesto oziroma iz njega in pri katerih nastajajo težave.

“Kot sem bil seznanjen, je bila okoli polovica linij, ki vodijo v šolo, rešena, tako da čakamo še na popoldanske linije oziroma odvoze otrok,” je za N1 dejal direktor centra Matej Forjan. Ob tem so jim na družbi po direktorjevih besedah zagotovili, da bodo do petka odpravili težave na vseh linijah.

Že prvi šolski dan so se s problematiko soočili tudi v Šolskem centru Celje. “Preprosto iz nekaterih koncev, od koder se vozijo na naše šole, ali ni bilo avtobusov, ali so bile ukinjene linije, ali pa so bile združene linije. Predvsem pa je bilo veliko tega, da se je bilo treba voziti do nekega vozlišča, čakati na prestop tudi do pol ure, šele potem pa nadaljevati pot,” je za N1 povedal ravnatelj Gimnazije Lava Peter Juvančič, ki se v imenu centra ukvarja z omenjeno problematiko.

Med lokacijami z največ težavami so po njegovih navedbah Zgornja Savinjska, Gornji Grad, Luče, Solčava, Prebold in Proseniško. “Mnogokrat so se morali tudi starši aktivirati in poiskati prevoze, ampak to ni rešitev,” je dejal. O težavah so že obvestili DUJPP in z njimi opravili sestanek. Juvančič ob tem priznava, da je bilo poleg ukinjenih linij tudi veliko dodanih, a vseeno poudarja: “Nismo šole, še manj pa ravnatelji odgovorni za nastalo situacijo.”

Avtobusni prevozi šolskih otrok (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Na Goriškem težava tudi vlaki

Znotraj Šolskega centra Nova Gorica se največje težave pojavljajo pri dostopu do Biotehniške šole v Šempetru. Poleg avtobusov težavo predstavljajo tudi vlaki, zaradi česar nekateri dijaki na pouk zamujajo tudi po eno šolsko uro, so za N1 povedali na šoli. Najhuje je na relacijah iz Sežane in z Mosta na Soči.

Kot je poudarila ravnateljica Barbara Miklavčič Velikonja, pa z DUJPP že usklajujejo avtobusno povezavo med Novo Gorico in Goriškimi brdi. “Vozni red se je zamaknil za nekaj minut, ampak se mi zdi, da imajo posluh in bodo kar takoj rešili težavo,” je dejala.

Direktor centra Miran Saksida je zaradi omenjenih težav ravnateljem zavodov naložil pripravo analize stanja, s podatki pa se bodo, kot so jih pred tem že pozvali, nadalje obrnili na DUJPP in MOPE. In kaj bodo storili? “Odvisno od tega, kje se bo pojavila težava. Te namreč nastajajo tudi z vlaki, ki stalno zamujajo, tako da niso težava le avtobusi,” je dejal Saksida.

Le na eni šoli ne poročajo o težavah

Med šolami, ki smo jih poklicali, o težavah ne poročajo zgolj s Srednje šole Veno Pilon Ajdovščina, a naj bi po besedah bralke, ki se je obrnila na uredništvo, tudi na relaciji Nova Gorica–Ajdovščina ukinili nekaj linij.

NOMAGO
Avtobusni prevoznik Nomago (Foto: Foto: Borut Živulović /BOBO)

Na DUJPP bodo večino težav rešili do konca tedna

DUJPP je spremembe avtobusnih voznih redov prvič pripravila ob koncu preteklega šolskega leta, ko je v veljavo vstopil nov počitniški vozni red, spremenili pa so tudi redne vozne rede ob začetku letošnjega šolskega leta.

Kot poudarjajo na DUJPP, se na vsak položaj, ki se izkaže kot pomanjkljiv, odzovejo in ga skupaj s prevozniki odpravijo. Ob tem pritrjujejo besedam ravnateljev, da bo večina problematičnih voznih redov popravljena v tem tednu, zadnje korekcije pa bodo opravili najkasneje do konca meseca. Po njihovih navedbah so do danes odpravili že “vse pomanjkljivosti s premajhno kapaciteto avtobusov”, sproti korigirajo tudi število dodatnih voženj ali novih ur odhodov.

Na DUJPP zagotavljajo, da so skupnosti občin z novimi voznimi redi seznanili že pred poletnimi počitnicami, prav tako poudarjajo, da so vozni redi usklajeni s koncesionarji, ki so jim predstavili aktualne razmere. “Z ugotovitvijo, da koncesionarji niso imeli celotnega pregleda potreb šolskih poti, ki so del medkrajevnega javnega potniškega prometa, in da marsikatera občina povabilo DUJPP k pregledu voznih redov za svoje okoliše tega niso naredile, pomeni, da se angažma izvaja sedaj. Korekcije se uvajajo v savinjski, posavski in primorsko-notranjski regiji,” poudarjajo.

Na MOPE so v petek zapisali, da je bila prenova javnega potniškega prometa nujna, prelaganje odgovornosti samo na DUJPP pa, da je nekorektno. “DUJPP bo naredila vse, da se stanje v najkrajšem času uredi. Ponudbe prevozov je več, je pa res, da je šlo za velikansko spremembo, na katero se bo treba deloma tudi navaditi, deloma pa bo seveda treba kakšno linijo, odhod ali prihod še prilagoditi,” so zapisali.

Župani zgornje Gorenjske s skupno pritožbo glede avtobusnih prevozov

Župani občin zgornje Gorenjske so na torkovi redni koordinaciji, ki je tokrat potekala na Jesenicah, izpostavili aktualno problematiko javnega avtobusnega prometa. Kot je pojasnil gostitelj tokratne koordinacije, jeseniški župan Peter Bohinec, so se v teh prvih dneh šole vsi župani zgornje Gorenjske srečali s perečo problematiko izvajanja primestnih in medkrajevnih avtobusnih prevozov, ki pa ni odvisna od občine, saj to področje ureja država skupaj z Družbo za upravljanje javnega potniškega prometa (DUJPP) in izbranim koncesionarjem za to območje, torej Arrivo.

“Prvi šolski dnevi so bili kaotični in župani smo po preučitvi vseh dokumentov, pritožb in možnosti sklenili, da bomo na pristojno ministrstvo in DUJPP poslali pritožbo, obenem pa tudi pobude, kje je manko linij, ki jih občutijo naši dijaki in tisti, ki avtobuse uporabljajo za prihod na delo in z dela. Upamo, da se bomo sestali z ministrstvom in Arrivo ter to sago uspešno končali,” je izpostavil Bohinec. (STA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje