Avtonomna cona Plac pozvala Mesca, naj izpolni obljubo

Kultura 26. Maj 202316:19 1 komentar
Avtonomna cona Plac
Borut Živulović/BOBO

Ljubljanska avtonomna cona Plac je ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luko Mesca v javnem pismu pozvala k izpolnitvi obljub glede prenosa zemljišča, na katerem stoji tudi Plac, na Stanovanjski sklad RS. S tem bi se umaknile tudi tožbe proti posameznikom, ki jih toži DUTB oziroma SDH, so zapisali.

V javnem pismu, ki so ga iz Ljubljanske avtonomne cone Plac posredovali medijem, so izpostavili, da je minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec v začetku marca na sestanku, ki ga je sam sklical v Placu, obljubil, da bo dosegel prenos zemljišča. Po njegovih napovedih naj bi se to zgodilo z naslednjo sejo vlade, vendar se ni.

V pismu zato izražajo nezaupanje do tega, kar so v Levici skupaj z ostalimi vladnimi strankami zatrjevali pred volitvami, namreč da podpirajo avtonomne prostore, da bodo zaščitili obstoječe in podpirali vzpostavitev novih avtonomnih prostorov.

Do danes niso storili ničesar konkretnega, nekatere posameznice in posamezniki, ki morda sploh ne poznajo delovanja Placa, pa so dobili tožbe s strani Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) oziroma njenega prevzemnika Slovenskega državnega holdinga (SDH), in sicer 46 ljudi, med katerimi je več mladoletnih oseb in novinarjev, so zapisali v javnem pismu.

Kot so dodali, je v interesu Placa, okoliških stanovalcev in v splošnem javnem interesu, da se območje Placa prenese na stanovanjski sklad, zato ministra ponovno pozivajo, naj “končno izpolni obljube in omogoči obstoj Placa po načelih avtonomnega prostora”, kot koordinator stranke, ki skrbi za področje stanovanjske politike, pa poskrbi za neodplačen prenos zemljišča iz SDH na državni ali mestni stanovanjski sklad, kar predlagajo že od začetka.

S tem bi bilo po njihovem mnenju zagotovljeno, da bi se v soseski gradila solidarna prihodnost, utemeljena na avtonomnih prostorih, neprofitnih stanovanjih, stanovanjskih zadrugah in javnih domovih za starejše.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje