Beović: Participacija za hospitalizacijo necepljenega bi bila pravična rešitev

Koronavirus 01. Dec 202119:07 > 19:22 20 komentarjev
Bojana Beović
Borut Živulović/BOBO

Participacija za hospitalizacijo necepljenega bi bila pravična rešitev, meni vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović. O tem strokovna skupina za zdaj še ni uradno govorila, je pa dobila več pobud.

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje in predsednica zdravniške zbornice Bojana Beović meni, da bi bila participacija za hospitalizacijo necepljenega pravična rešitev. Nekatere države so že uvedle kazni za necepljene in tako spodbujajo precepljenost proti covidu-19. O kaznovanju necepljenih za zdaj strokovna skupina še ni uradno govorila, je povedala Beović za Radio Slovenija. Dobiva pa številne pobude, da bi se nekaj podobnega uvedlo tudi v Sloveniji. Meni, da bo skupina to obravnavala.

“Nekateri ljudje smo odgovorno pristopili k epidemiji in se cepili. Z nekim minimalnim tveganjem, ampak vendarle. Potem so pa tu drugi, ki se niso cepili, uživajo pa vse ugodnosti. Tukaj je treba stvari postaviti na tehtnico. Participacija za hospitalizacijo necepljenega bi bila, mislim, pravična rešitev,” je dejala Beovič za RTV.

Za obvezno cepljenje bi se po mnenju Beović morali odločiti skoraj referendumsko ali z veliko večino v parlamentu. “To bi moral biti družbeni dogovor,” je povedala. Glede na izkušnje z delto in omikronom bi moralo biti cepljenje obvezno za starejše od 40 let in ne le nad 50, meni. “To bi bila neke vrste solidarnost. Mi zahtevamo od svojih otrok, da so obvezno cepljeni – nikoli do zdaj nismo imeli takšnih demonstracij proti cepljenju otrok –, želimo imeti odprte šole, torej storimo nekaj zanje: 100-odstotno precepimo starejšo populacijo,” je povedala Beović.

Da je primeren čas, da v Evropi razmislimo o obveznem cepljenju, misli tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. Ob tem je poudarila, da je odločitev o tem v rokah vlad držav članic povezave. Komisija je sicer predstavila priporočila za usklajen pristop za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Idejo o obveznem cepljenju podpira tudi prihodnji nemški kancler Olaf Scholz. Napovedal je, da bo nemški parlament pozval, naj do konca leta glasuje o obveznem cepljenju.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje