Beović: Povečan val nasilja nad zaposlenimi v zdravstvu nas je kar prehitel

Slovenija 11. Sep 202414:45 1 komentar
bojana beović
Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

Fakulteta za varnostne vede Univerze v Mariboru danes gosti strokovno-znanstveno konferenco na temo zagotavljanja varnosti v organizacijah, še posebej zdravstvenih. "Zagotavljanje varnosti zaposlenih v zdravstvenih institucijah je predpogoj za varno in kakovostno obravnavo pacientov," izpostavljajo.

“Moramo se pogovarjati o vseh oblikah varnosti, ki lahko pretijo zdravstvenim institucijam, in s tem pomagati zagotavljati, da lahko te nemoteno delujejo,” je za STA povedal predsednik organizacijskega odbora konference Miha Dvojmoč.

Napovedal je predstavitev koncepta “eno zdravje”, ki ga razumejo kot inkluzivni večsektorski pristop, ki združuje zdravje ljudi, živali, rastlin in okolja ter si prizadeva za optimalne zdravstvene rezultate. “Covid kriza je bila na primer že takšna, ko smo potrebovali večsektorski pristop k zagotavljanju varnosti. Na veterinarskem področju imamo parkljevko, slinavko in še kaj drugega,” je povedal.

Razprave se dotikajo tudi vprašanja varnosti zdravstvenih delavcev, ki je v zadnjem času v Sloveniji zelo aktualna. Dvojmoč v takšnih primerih izpostavlja pomen ustrezne komunikacije. “Tako zdravstveni kot varnostni kader moramo naučiti primerno komunicirati. Ko uspemo primerno komunicirati, bomo zmanjšali eskalacije konfliktov,” je dejal.

Foto: Igor Kupljenik/BOBO

V zdravstvene organizacije strokovnjake za korporativno varnost

Po njegovih besedah bi zdravstvene organizacije potrebovale strokovnjake za korporativno varnost. “Imamo seveda dva problema. Eden je financiranje teh storitev, drugo pa so specifična znanja,” je dejal. Po njegovih ocenah so ključne tudi sankcije. “Eskalacij, če se primerjamo s tujino, pri nas niti ni tako veliko. A morali bi jih procesirati do konca, pri nas pa se na procesu ustavi in potem je čisto vseeno, ali sem naredil nekaj ali nisem, ker nisem dobil za to primerne globe ali kazni,” je dejal.

Med sodelujočimi na konferenci je predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Bojana Beović, ki se strinja, da se v zdravstvenih organizacijah posveča premalo pozornosti varnosti. “O tem v preteklih letih nismo dosti razmišljali. Nekako nas je ta povečan val nasilja kar prehitel in gotovo bomo morali skupaj s strokovnjaki za področje varnosti iskati neke smiselne rešitve, pravzaprav pregledati vse naše delovanje, vse naše procese, kako jih narediti varne, seveda varne tako za bolnike kot zdravstvene delavce,” je dejala.

Temu je tudi namenjen predlog sprememb kazenskega zakonika, ki ga je julija v DZ vložila zdravniška zbornica. “To je le en košček, s katerim želimo odvrniti ljudi od tega, da se obnašajo nasilno v zdravstvenih inštitucijah, da običajno prijazno obnašanje postane nek standard. Ker pogosto se zgodi, da smo zdravstveni delavci priročne tarče za težave v zdravstvenem sistemu,” je dodala.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje