Bi bilo referendum o JEK2 sploh še mogoče preklicati? Odgovarja Miro Cerar

Slovenija 21. Okt 202416:47 3 komentarji
Miro Cerar
Foto: PROFIMEDIA

Posvetovalni referendum o izvedbi projekta JEK2, ki je razpisan za 24. november, bi bilo po mnenju pravnika Mira Cerarja mogoče preklicati, kot predlagajo v SDS. A to bi moral DZ storiti še pred začetkom uradne referendumske kampanje, ocenjuje Cerar, ki se sicer sprašuje tudi o korektnosti in zakonitosti takšnega referenduma.

Postopka preklica referenduma sicer zakonodaja izrecno ne predvideva, a je upoštevaje pravno logiko in naravo posvetovalnega referenduma po mnenju Mira Cerarja to mogoče storiti. A le v primeru, da se to stori še pred začetkom referendumske kampanje — ta bo sicer uradno stekla v petek — in na način, da se kako drugače ne poseže v pravico državljanov do referenduma, je dekan ljubljanske pravne fakultete pojasnil za STA.

Takšna logika sicer po njegovi oceni ne bi bila vzdržna, če bi referendum predlagali volivci. Ker pa ga je predlagal državni zbor in gre le za posvetovalni referendum, ga je torej po njegovem mnenju v tej fazi še mogoče preklicati.

To bi DZ lahko storil z enakim aktom, kot je bil ta, s katerim so referendum razpisali, in z enako zahtevano večino poslanskih glasov. Hkrati pa bi morali ugotoviti še obstoj zelo utemeljenih razlogov za preklic referenduma, je dodal Cerar.

Direktor službe Državne volilne komisije Igor Zorčič pa je za N1 dejal, da bi morala biti Državna volilna komisija o tem, če bo referendum preklican, obveščena v dnevu ali dveh. Še v tem tednu nameravajo namreč začeti naročati material, ki naj bi ga pred referendumom poslali v tujino.

Je bil referendum sploh primerno razpisan?

Ob tem pravnik Miro Cerar opozarja, da se pojavljajo dvomi o tem, ali je bil referendum sploh primerno razpisan. Spomnil je na hkratni sprejem resolucije o jedrski energiji in razpisa referenduma o JEK2, čeprav tu po njegovi oceni obstaja neskladje. Resolucija namreč predstavlja že neko odločitev DZ o vprašanju, o katerem naj bi se na referendumu izrekali volivci, medtem ko se posvetovalni referendum lahko nanaša samo na vprašanje, o katerem DZ še ni dokončno odločil.

“Če se ugotovi, da je prišlo do nasprotja, kar očitno do neke mere je, je še toliko bolj smiseln razmislek o tem, ali je tak referendum še korekten,” je poudaril Cerar in dodal, da je tudi referendumsko vprašanje lahko nekoliko zavajajoče.

Zdaj so sicer na potezi poslanci in strokovne službe DZ, ki bodo morali ovrednotiti, ali so razlogi za preklic referenduma podani, je še dodal Cerar.

V SDS so namreč predlagali preklic posvetovalnega referenduma o izgradnji drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem (JEK2), ki ga je DZ potrdil za 24. november. Po besedah poslanca Zvonka Černača bi odločanje v danih razmerah imelo dolgoročne negativne posledice za državo in ljudi ter bi povzročilo veliko škodo. Če bo referendum izveden, SDS v kampanji ne bo sodelovala.

Predlog za razpis referenduma so sicer vložili poslanci Svobode, SDS, NSi, SD in poslanca manjšin. Svoj podpis pod predlog sta umaknila poslanec Svobode Miroslav Gregorič in nepovezana poslanka Mojca Šetinc Pašek.

Kako vam je všeč N1? Kaj bi izboljšali?

Dragi bralci in bralke, pomagajte nam izboljšati N1. Kaj pogrešate, kaj vam je všeč, česa ne marate? Pripravili smo kratko anketo o zadovoljstvu bralcev, reševanje traja približno pet minut, anketa pa je anonimna. Povezava do ankete: https://n1slovenija.1ka.si/raziskava-branosti

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje