Soočenje Goloba in Janše o Palestini: bi Slovenija aretirala Netanjahuja?

Pred evropskimi volitvami, ki bodo 9. junija, smo na N1 soočili premierja Roberta Goloba in predsednika SDS Janeza Janšo. Celotno soočenje bomo objavili v petek, a ker bo vlada danes v državni zbor poslala akt o priznanju Palestine, zaradi aktualnosti ta del njunega polemičnega soočenja na N1 objavljamo že zdaj. Janša je prepričan, da vlada s priznanjem Palestine hiti v prepričanju, da ji to pred evropskimi volitvami koristi. "To je čista neumnost," je odvrnil Golob, ki pa smo ga vprašali tudi, ali bi Slovenija aretirala izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, če bi ta stopil na slovenska tla ob izdanem nalogu Mednarodnega kazenskega sodišča za njegovo aretacijo.

Vlada danes v državni zbor pošilja akt o priznanju Palestine. Predvidoma v torek naj bi ga potrdili tudi poslanci, s čimer bo slovensko priznanje Palestine tudi uradno in dokončno.

Z besedami, da so to “čiste neumnosti”, je premier Robert Golob v soočenju s predsednikom SDS Janezom Janšo na N1, ki ga bomo v celoti objavili v petek, zavrnil očitke, da vlada pred evropskimi volitvami hiti s priznanjem Palestine iz predvolilnih razlogov.

Kar mu je Janša tudi dejal: “V tej situaciji je to politični akt, ki ga vlada forsira pred volitvami. To ne bo rešilo nobenega talca, nobenega življenja. Gospod Golob pa misli, da bodo zaradi tega dobili kak dodaten glas na volitvah.”

Janša je povedal, da bodo poslanci SDS v državnem zboru glasovali proti aktu o priznanju Palestine, ni pa odgovoril odgovoril na vprašanje, ali bo SDS zaradi slovenskega priznanja Palestine vložila tudi interpelacijo celotne vlade, kar je pred nedavnim kot najverjetnejšo možnost ocenil evropski poslanec SDS Milan Zver. 

Bi Slovenija aretirala Benjamina Netanjahuja?

Glavni tožilec Mednarodnega kazenskega sodišča Karim Khan je zaradi vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti prejšnji teden vložil zahtevo za izdajo naloga za aretacijo izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja. Premierja Goloba smo vprašali, ali bi ga Slovenija aretirala, če bi stopil na slovenska tla, in ali bo sodišče na predlog tožilca nalog za aretacijo tudi izdalo. “To vprašanje bomo naslovili v parlamentu, ampak če vprašate mene osebno, je moj odgovor da. Verjamem v pravni red in verjamem, da bi enako postopali v zvezi s komerkoli,” je odgovoril Golob.

Soočenje predsednika SDS Janeza Janše in predsednika vlade Roberta Goloba (Gibanje Svoboda)
Robert Golob in Janez Janša med soočenjem na N1 (Foto: Aljaž Uršej)

Golob je povedal, da se je postopek slovenskega priznanja Palestine začel že februarja na münchenski varnostni konferenci, kjer se je o tem pogovarjal s podpredsednico ZDA Kamalo Harris in arabskimi zavezniki. Vlada pa je zdaj priznanje pohitrila po nedavnem napadu izraelske vojske v Rafi.

“Izraelska vojska je ponovno začela uporabljati nesorazmerno silo,” je povedal Golob in zavrnil, da ravna v nasprotju z nedavnim sklepom vlade, da morajo biti za slovensko priznanje Palestine izpolnjeni tudi določeni pogoji, ki niso izpolnjeni. Med drugim napredek pri dogovoru o premirju in izpustitvi talcev.

“Sklep vlade nikoli ni govoril o pogojih, ampak o tem, da bomo spremljali napredek. Napredka pa ni. Po izraelskem napadu na Rafo smo se odločili, da ne bomo čakali do julija, ker hočemo dati izraelskim oblastem čim prej sporočilo, da se morajo grozote končati nemudoma,” je odgovoril Golob v prepričanju, da je to “prava stran zgodovine”.

In dodal: “Premirja žal še ni na vidiku, tudi izpustitve talcev ne. Zato smo lahko nesrečni, ampak verjamem, da bo tudi izvajanje pritiska na obe strani dalo določene sadove.”

Janša: “Z vsakim otrokom, ki umre, umre del človeštva in človečnosti”

“Pred kakšno uro smo govorili s starši oziroma svojci talcev, ki so že umrli v ujetništvu Hamasa. Ko slišiš te zgodbe, te strese. Strese te tudi, ko vidiš otroke, ki umirajo v Gazi ob izraelskem bombardiranju. Z vsakim otrokom, ki umre kjerkoli in ni nič kriv, umre ne samo del človeštva, ampak tudi del človečnosti. In to je nekaj, kar seveda poleg tega, da nas čustveno pretresa, zahteva tudi zdravorazumsko iskanje rešitev,” je povedal Janez Janša.

Dejal je še, da ne nasprotuje priznanju palestinske države, a ocenjuje, da pogojev za to ni.

“Kje ima predsednik vlade kakršnokoli zagotovilo, da bo ta politični akt, ki ne bo ničesar spremenil, kakorkoli vplival na to, da se bodo spopadi v Rafi zaustavili,” je dejal Janša in poudaril, da je Hamas teroristična organizacija, ki obvladuje Palestino.

“Komu s tem, ko v tej situaciji priznavate Palestino, dajete korajžo? Hamasu. Hamas ima v rokah vse, kar je od palestinske strukture še ostalo.”

Soočenje predsednika SDS Janeza Janše in predsednika vlade Roberta Goloba (Gibanje Svoboda)
Robert Golob in Janez Janša med soočenjem na N1 (Foto: Aljaž Uršej)

Golob: “To pa je zame sprevrženo”

“Da je Hamas teroristična organizacija, naša vlada poudarja od prvega dne. Da morajo izpustiti vse talce, tudi govorimo od prvega dne. O tem ni dvoma. Ampak mešati individualno tragedijo z ene strani in tako opravičevati, da druga stran popolnoma neselektivno pobija na desettisoče otrok in žensk, pa je zame sprevrženo,” je Janši odgovoril Golob.

Poudaril je, da trenutno gledamo večinoma žrtve, ki jih za seboj pušča izraelska vojska.

Janša ga je opozoril, da v Palestini ni neodvisnih medijev in da je zato treba biti previden, ko presojamo, kaj gledamo. “Je pa res, da ne moreš ostati hladen, ko vidiš umirajočega otroka, in je treba nekaj narediti, da se to konča. Ne pa prilivati olja na ogenj s tem, ko s priznanjem dajete korajžo Hamasu.”

Soočenje predsednika SDS Janeza Janše in predsednika vlade Roberta Goloba (Gibanje Svoboda)
Robert Golob in Janez Janša med soočenjem na N1 (Foto: Aljaž Uršej)

Edina rešitev je rešitev dveh držav, pravi Golob, kar pomeni tako priznanje Palestine kot neodvisne države kot tudi priznanje Izraela, ki ga ne priznavajo nekatere arabske države. “Slovenija se danes kot članica Združenih narodov postavlja v prvo vrsto tistih, ki v bližnjevzhodni krizi iščejo trajni mir. To je vredno vseh naporov, ker ni to samo problem Slovenije, ampak celotnega sveta. Naše priznanje gre točno v tej luči – ne bomo se izogibali temu žarišču,” pa je med drugim dejal Golob.


BONUS VIDEO: Boštjan Dermol iskreno o bolezni, smrti in ljubezni

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje