Biden naročil neodvisno preiskavo atentata, ljudi poziva, naj ne špekulirajo

Slovenija 14. Jul 202420:55 5 komentarjev
Joe Biden
Joe Biden obsodil napad (Foto: PROFIMEDIA)

Ameriški predsednik Joe Biden je v luči poskusa atentata na njegovega političnega tekmeca Donalda Trumpa prvič po oktobru nagovoril državljane. Predstavil je, kako poteka preiskava dogodka in jih pozval, naj ne ugibajo o motivih strelca.

Ameriški predsednik Joe Biden je po poskusu atentata na njegovega predhodnika in aktualnega tekmeca na prihajajočih predsedniških volitvah Donalda Trumpa še enkrat stopil pred kamere.

“Včeraj sem govoril z Donaldom Trumpom. Dobro okreva in se dobro počuti,” je dejal in tudi družini 50-letnega gasilca, ki je zaradi strelov umrl, izrazil sožalje, še dvema poškodovanima pa zaželel hitro okrevanje.

Obsodil je poskus atentata. “V Ameriki ni prostora za tovrstno nasilje ali kakršno koli drugo nasilje. Poskus atentata je v nasprotju z vsem, kar kot narod zagovarjamo. Tega ne smemo dovoliti.”

poskus atentata na Trumpa
Foto: PROFIMEDIA

Dodal je, da ga varnostne službe vseskozi obveščajo o poteku preiskave. Obenem je javnost opozoril, da se je preiskava šele začela. “Še vedno nimamo informacij o motivu za napad. Vse pozivam, naj ne ugibajo o motivih. Pustite, da FBI in partnerske agencije same opravijo svoje delo.”

Tajna služba, ki je zadolžena za varovanje ameriškega predsednika in vseh nekdanjih predsednikov, se je zaradi strelskega napada znašla pod plazom kritik. Več o tem si lahko preberete v prispevku Tajna služba na udaru: policija naj bi jih obvestila o “sumljivem moškem”

Biden naročil tudi neodvisno preiskavo dogajanja

Biden je odredil okrepitev varovanja Donalda Trumpa, zagotovil pa mu bo tudi “vsa potrebna dodatna sredstva” za zaščito. Prav tako bo Biden okrepil varnostne ukrepe na prihajajoči republikanski konvenciji v Wisconsinu, ki se začne v kratkem.

“Vodji tajne službe sem naročil, naj pregleda vse izvršene varnostne ukrepe,” je še dejal ameriški predsednik in poudaril, da je odredil tudi neodvisno preiskavo poskusa atentata na Trumpovem predvolilnem zborovanju v Pensilvaniji. “Rezultate te neodvisne bomo delili z ameriškim ljudstvom,” je rekel in dodal, da se “morajo združiti kot en narod”.

Predsednik Biden bo državljane znova nagovoril zvečer po lokalnem času, ko se bo javil iz ovalne pisarne. Na novinarska vprašanja pa med kratko izjavo ni odgovarjal.

Politični analitiki ocenjujejo, da je Biden trenutno v zelo ranljivem položaju. Ne samo zaradi napada na njegovega političnega nasprotnika – že pred napadom se je namreč predsednik iz vrst demokratov soočal s kritikami o njegovi sposobnosti (nadaljnjega) vodenja države, celo pozivom, naj se umakne s predsedniške kampanje. Poskus atentata na Trumpa je po mnenju številnih analitikov Trumpove možnosti za zmago pomembno okrepil.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje