Kljub svarilom organizator ogleda tekme na prostem dogodka ne bo odpovedal

Slovenija 01. Jul 202409:48 > 19:27 6 komentarjev
Nogomet
Foto: Borut Živulović/BOBO

Slaba novica za vse nogometne navdušence, ki ste nocojšnjo zgodovinsko tekmo med Slovenijo in Portugalsko v osmini finala evropskega prvenstva nameravali spremljati na prostem. Zvečer so za skoraj celotno državo napovedane nevihte in nalivi. Čeprav so meteorologi agencije za okolje opozorili, da vremensko dogajanje ne bo primerno za dogodke na prostem, so organizatorji spremljanje tekme na velikem ekranu odpovedali le v Celju in Dravogradu. V drugih mestih, tudi na ljubljanskem Pogačarjevem trgu, dogodkov niso odpovedali.

V Furlaniji – Julijski krajini so zjutraj nastale nevihte, ki so se v dopoldanskih urah pomaknile nad severozahodno Slovenijo. Čez dan so zajele večji del države. “Ni pokrajine, ki bi jo izpostavila, da bi danes ostala varna pred nevihtami,” je za N1 pojasnila meteorologinja Agencije RS za okolje Eva Bezek.

Kot je poudarila, bodo nevihte zaradi pregretosti ozračja in prehoda fronte spremljali močnejši nalivi, sunki vetra, povečana pa je tudi možnost za točo. “Previdnost ni odveč,” je opozorila. Vremensko dogajanje se bo po napovedih vremenoslovcev umirilo v drugi polovici noči, jutri zjutraj pa nas čaka jasno jutro. Po nekaterih nižinah se bo pojavila megla. “Po prehodu fronte se bo za nekaj stopinj shladilo. Jutri namesto 30 stopinj Celzija pričakujemo temperature med 20 in 25 stopinj Celzija, na Goriškem in Primorskem pa še kakšno stopinjo več,” je dodala Bezek.

Arso
Foto: Agencija RS za okolje

Agencija za okolje je zaradi napovedanih neviht za celo državo izdala oranžno vremensko opozorilo

Slaba napoved za navijače, a organizatorji se ne dajo

Na podlagi trenutnih napovedi vse kaže, da vreme zvečer ne bo naklonjeno nogometnim navdušencem, ki so nameravali zgodovinsko tekmo evropskega prvenstva med Slovenijo in Portugalsko spremljati na prostem. “Na žalost moram povedati, da bodo navijači nocoj težje spremljali tekmo na prostem, saj se bodo zvečer in ponoči v osrednji Sloveniji pojavljale nevihte oziroma nalivi. Če si že drznem napovedati, kje bi lahko nogomet spremljali zunaj, je to morda le na severozahodu države. Drugod kaže, da bo verjetnost za večerne nevihte povečana. Tekme vsekakor ne bi spremljala na prostem,” je za N1 dopoldne dejala meteorologinja Bezek.

Napovedi se zaenkrat uresničujejo, vremenska napoved pa se je po nekaj urah zatišja, še zaostrila. Nevihtni celici, ki sta nastali nad severno Primorsko, sta se namreč združili v večji nevihtni sistem, ki se sedaj pomika proti osrednji Sloveniji.

Številni lokali, ki svojim gostom ponujajo ogled tekme, imajo sicer pokrite zunanje terase, a bo vreme nocoj preveč burno. Kljub opozorilom vremenoslovcev pa organizatorji ogleda tekme med Portugalsko in Slovenijo na Pogačarjevem trgu v Ljubljani, kjer si lahko v času nogometnega prvenstva navijači na velikem LED-zaslonu ogledajo vse tekme, ne bodo odpovedali. “Verjamemo, da bo vreme na naši strani, zato vse navijače vabimo, da se nam pridružijo pri ogledu na Pogačarjevem trgu,” so za N1 pojasnili v Javnem podjetju Ljubljanska parkirišča in tržnice.

Enako je dve uri pred začetkom tekme za N1 zatrdila tudi Petra Stušek, direktorica Turizma Ljubljana.

Svetovno prvenstvo v nogometu
Spremljanje tekme med Slovenijo in Srbijo v Ljubljani (Foto: Nejc Žagavec/Bobo)

V najbolj nogometnem slovenskem mestu Mariboru je ogled tekem Eura 2024 omogočen na Grajskem trgu, ki se je v času prvenstva spremenil v nogometno središče.

V Kopru so prve tri tekme slovenske reprezentance na prostem predvajali na Ukmarjevem trgu, tokrat pa se evforija seli v Taverno. Mestna občina Koper zaradi velikega zanimanja za ogled tekme občane in ostale obiskovalce prosi, da avtomobile parkirajo v Parkirni hiši Sonce oziroma na dostopnih parkiriščih na obrobju mesta.

V Murski Soboti bo tekmo s Portugalci v organizaciji mestne občine mogoče spremljati na velikem platnu na grajskem dvorišču, v Slovenj Gradcu pa na Trgu svobode.

Za organiziran ogled tekme na prostem so se sprva odločili tudi v Celju, mestu aktualnih nogometnih državnih prvakov. Mestna občina Celje je za postavitev velikega ekrana izbrala Mestni park, a so se organizatorji zaradi slabega vremena odločili dogodek odpovedati. Prav tako so se zvečer odločili, da odpovejo ogled tekme na prostem v Dravogradu.

V Frankfurtu ne bo padavin

Medtem ko jo je vreme zagodlo nogometnim navdušencem v Sloveniji, pa težav, kot kaže, ne bo povzročalo v Frankfurtu. V tem nemškem mestu bo slovenska nogometna reprezentanca ciljala na zgodovinski uspeh. Dopoldne je bilo v Frankfurtu še nekaj dežja, a se je popoldne nekoliko zjasnilo. “Zvečer bo deloma jasno. Tudi temperature bodo športnikom primerne. Kot kaže, bo nocoj v Frankfurtu okoli 18 stopinj Celzija. Možnosti, da bi tekmo prekinil dež, ni,” je še pojasnila meteorologinja Bezek. Sodeč po napovedih tako ni verjetno, da bi morali zaradi močnega dežja in toče organizatorji tekmo prekiniti, kot se je to zgodilo v primeru Nemčije in Danske minuli konec tedna.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje