Bodo stanovalci na Masarykovi sprejeli ponudbo države? Zvečer znova pogajanja

Slovenija 02. Okt 202417:32 0 komentarjev
Mariborska onkologija
Foto: Mariborinfo/BOBO

Bodo stanovalci stavbe na Masarykovi, ki stoji tik ob gradbišču novega onkološkega oddelka mariborskega UKC, in država vendarle našli rešitev za odkup stanovanj? Zvečer bodo namreč sedli za isto mizo in se znova pogajali o odkupni ceni.

Razmere na mariborski onkologiji so že dlje časa alarmantne: bolniki kemoterapijo prejemajo kar na hodnikih, na obravnavo v dolgih kolonah čakajo vse do večera, obsevalniki se pogosto kvarijo. Velika težava je med drugim tudi hrup, saj je območje zaradi nadgradnje onkološkega oddelka od lanskega poletja gradbišče.

In tako bo — kot kaže — še nekaj časa.

Nadgradnja oddelka po neuradnih navedbah namreč zamuja več kot eno leto. Junija prihodnje leto bi morala biti že zgrajena in opremljena dodatna sedemnadstropna stavba ob obstoječem oddelku, a se zaradi neuspešnega dogovarjanja s stanovalci v stavbi na Masarykovi ulici, ki je predvidena za rušenje, gradnja sploh še ni začela.

Stanovalci so se namreč že dvakrat pritožili na pridobitev gradbenega dovoljenja za novogradnjo, ki jo UKC Maribor namerava zgraditi tik ob njihovih domovih. Prvič je pristojno ministrstvo pritožbi zaradi postopkovne napake ugodilo in odločanje vrnilo na mariborsko upravno enoto. Tam so izdali novo gradbeno dovoljenje, a so se stanovalci znova pritožili.

Minuli teden je ministrstvo za naravne vire in prostor pritožbo stanovalcev zavrnilo. Kar pomeni, da se je zadeva vendarle primaknila iz mrtve točke: gradbeno dovoljenje je postalo pravnomočno, gradbena dela pa se lahko začnejo.

Mariborska onkologija
Foto: Mariborinfo/BOBO

Še vedno pa ni jasno, kaj se bo zgodilo s stavbo oziroma stanovalci na Masarykovi. Ti že se že desetletje borijo za pošten odkup njihovih stanovanj, po njihovem mnenju jim namreč država ponuja premalo denarja. Ker država in stanovalci do danes nikakor niso uspeli doseči dogovora o odkupni ceni njihovih stanovanj, sta dve onkološki bolnici pozvali ostale onkološke bolnike, naj skupaj zberejo razliko v ceni in tako omogočijo drugo fazo nadgradnje oddelka.

A danes se bo s stanovalci znova sestal direktor Urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu Tomaž Pliberšek. Pogovarjali naj bi se, kako naprej in znova pregledali tri cenitve, ki naj bi jih stanovalci sicer že videli pred časom.

V četrtek bosta ob vse glasnejših opozorilih o zaskrbljujočih razmerah na mariborskem oddelku za onkologijo štajersko prestolnico obiskala tudi predsednik vlade Robert Golob in ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!