Bodo v podhodu Ajdovščina že letos začeli graditi kinodvorane?

Nepremičnine 10. Apr 202313:03 8 komentarjev
Ajdovščina podhod
BOBO

Letošnjo jesen oziroma spomladi prihodnje leto Mestna občina Ljubljana načrtuje začetek gradnje kinodvoran v zapuščenem podhodu Ajdovščina. Predvidenih je pet kinodvoran. Te bodo po oceni občinskega oddelka za kulturo poskrbele za rast programa Kinodvora, ki bo zasedel nove prostore.

V nakupovalnem središču BTC se je po 22 letih zaprl kompleks kinodvoran Kolosej, središče mesta pa je korak bližje začetku gradnje minipleksa s petimi kinodvoranami v podhodu Ajdovščina.

V njem bi svoje prostore dobil Kinodvor.

Na oddelku Mestne občine Ljubljana (Mol) za kulturo trenutno potekajo upravni postopek za pridobitev gradbenega dovoljenja, projektiranje izvedbenih načrtov, priprava popisov del in recenziranje načrtov.

Maja načrtujejo objavo razpisa za izbor izvajalca, gradnja pa bi se lahko začela jeseni oziroma spomladi leta 2024. “Odvisno od časovnice izbora izvajalca na javnem razpisu,” odgovarjajo na občinskem oddelku za kulturo. Ocenjujejo, da bo projekt končan leta 2025, njegovo vrednost pa “bo mogoče oceniti po dokončanju projektiranja izvedbene dokumentacije in po opravljeni recenziji izvedbenih projektov”. Pred leti je bil projekt ocenjen na slabih osem milijonov evrov.

Podhod mesto duhov

Projekt s kinodvoranami v zapuščenem podhodu Ajdovščina si občina želi izvesti že več let. V sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenija so pred tremi leti zaključili projektni natečaj in za najprimernejšo rešitev izbrali rešitev arhitektov Tomaža Ebenšpangerja, Petra, Boštjana in Aleša Gabrijelčiča, absolventov arhitekture Anje Mencinger in Nika Solina ter študenta Lovra Mohoriča. Po prvotnih napovedih so načrtovali, da bodo zapuščeni podhod obnovili do letošnjega leta, vendar se je projekt zamaknil.

Če je Slovenska cesta, ki jo lahko v podhodu Ajdovščina prečkamo pod zemljo, pred leti doživela celovito prenovo, pa podhod že skoraj desetletje čaka na boljše čase in velja za mesto duhov. V njem so se izmenjevali različne trgovine, lokali, gostilne, galerije, zdaj pa vztrajajo le še redki. Leta 2007 so ga nekoliko prenovili, vendar se življenje v njem vseeno ni prebudilo.

Kako bo videti minipleks?

Minipleks bo obsegal osrednji paviljon med Argentinskim parkom in Slovensko cesto, ki bo namenjen prodaji vstopnic in baru. V lepem vremenu se bo bar lahko razširil tudi na prosto proti parku. V paviljonu bodo umeščene osrednje krožne stopnice, ki bodo vodile v spodnjo etažo, kjer bo glavno preddverje pred kinodvoranami.

Spodnja avla bo postala del mestnega pritličja prek neposredne vizualne povezave v odprt in osvetljen prostor osrednje avle, ob kateri so razporejeni prostori velike, srednje in treh malih dvoran ter večnamenska dvorana, v kateri se lahko nemoteno odvijajo razne spremljajoče dejavnosti mestnega kina.

“Ob večjih prireditvah bo mogoče večnamenski prostor in osrednjo avlo povezati v en sam prostor. V sklopu projekta bodo urejeni tudi tehnični prostori za ogrevanje, ohlajevanje, prezračevanje kina ter za projekt potrebna interna infrastruktura,” o podrobnosti projekta pojasnjujejo na občini.

MInipleks Ajdovščina
MOL

Občina: Gradnja bo pomembno prispevala k oživitvi podhoda

Občina kino v podhodu načrtuje že več let, saj si želi povečati število projekcij, število predvajanih filmov in število gledalcev filma. To so zapisali v strategiji razvoja kulture 2013–2015. Idejo o kinu pod Slovensko cesto je sicer že leta 2012 predstavilo Društvo arhitektov Ljubljana.

“Gradnja minipleksa mestnega kina bo pomembno prispevala k oživitvi podhoda Ajdovščina, rezultati obiska programov v Kinodvoru pa kažejo, da je novo, večje in sodobnejše filmsko prizorišče v mestu potrebno,” so prepričani na občini.

Ob tem še dodajajo, da so ob načrtovanju Kinodvora pred 15 leti načrtovali 50.000 letnih obiskovalcev, v zadnjem predkoronskem letu pa je število obiskovalcev preseglo številko 120.000.

“Stavba na Kolodvorski ne zmore prostorsko sprejeti ambicioznega programa Kinodvora in vseh vsebin, ki so nastale z leti na področju filma, kot tudi ne vseh, ki bi si želeli v mestni kino,” še navajajo na občini.

Podhod Ajdovščina Podhod Ajdovščina
Borut Živulović/BOBO
Podhod Ajdovščina Podhod Ajdovščina
Borut Živulović/BOBO
Podhod Ajdovščina Podhod Ajdovščina
Borut Živulović/BOBO
Podhod Ajdovščina Podhod Ajdovščina
Borut Živulović/BOBO
Podhod Ajdovščina Podhod Ajdovščina
Borut Živulović/BOBO
Podhod Ajdovščina Podhod Ajdovščina
Tina Kosec/BOBO
Podhod Ajdovščina Podhod Ajdovščina
Borut Živulović/BOBO
Podhod Ajdovščina Podhod Ajdovščina
Borut Živulović/BOBO

Najprej prva poslovna stolpnica, nato še podhod s tekočimi stopnicami

Podhod Ajdovščina so zgradili leta 1976, z njim pa so povezali obe strani Ajdovščine, trga, ki leži ob križišču Slovenske in Gosposvetske ceste. Gradnja se je začela dobrih deset let po tem, ko so v neposredni bližini postavili prvo poslovno stolpnico Metalko.

V svojem času je veljal za enega najbolj sodobnih, že pred 47 leti pa se je lahko pohvalil s tekočimi stopnicami.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.