Gašenje na Krasu bo danes verjetno zaključeno, nevarnost predstavljajo vetrovi

Slovenija 19. Jul 202405:16 > 11:33 0 komentarjev

Požar na Krasu še ni pogašen, a je vsaj v veliki meri omejen. Pojavljajo se posamezna žarišča, a okoli 400 gasilcem je ponoči uspelo obkrožiti celotno požarišče. Danes bi lahko gašenje zaključili, nevarnost pa še vedno predstavljajo vetrovi.

Za vsemi, ki se borijo s požarom na Krasu, je naporna, a tudi uspešna noč. Nočni vodja intervencije Boris Peternelj je povedal, da čeprav požar še ni pogašen, je dodobra omejen. Ne širi se več, se pa pojavljajo oziroma ostajajo posamezna žarišča. Veter je proti jutru izgubljal moč.

Več kot 400 gasilcem je ponoči uspelo nekako obkoliti celotno požarišče, v veliko pomoč pa jim je bil tudi brezpilotni letalnik, s katerim so nadzorovali celotno območje.

Kot je sporočil poveljnik civilne zaščite za Severno Primorsko Sandi Curk, je stanje na pogorišču trenutno nadzorovano in bo predvidoma danes zaključeno. A nevarnost še vedno predstavljajo vetrovi, ki lahko ogenj ponovno prenesejo.

V četrtek je, kot smo poročali, eskplodirala 75 milimetrska granata, popoldne in ponoči pa se je sprožalo predvsem pehotno orožje. “Gre za neeksplodirane ostanke iz prve in druge svetovne vojne. Zaznali smo tudi dve eksploziji, kjer je verjetno razneslo ročni bombi,” je za N1 dejal poveljnik državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Darko Zonjič, ki ob tem poudarja, da je stanje glede NUS bolj mirno kot pred dvema letoma.

Območje bo danes obiskal tudi premier Robert Golob. Ta je včeraj iz Londona, kjer je bil na vrhu Evropske politične skupnosti, sporočil, da spremlja dogajanje na terenu in da je bila odločitev za nakup letal air tractor upravičena. “Letošnje požare smo pričakali pripravljeni. Gašenje iz zraka se v primeru takšnih požarov, kot jih imamo v Sloveniji, izkazuje za ključno pomoč gasilcem na terenu,” je dodal.

Požar na Krasu 2024 Požar na Krasu 2024
Foto: Borut Živulović/BOBO
Gašenje požara na Krasu 2024 Gašenje požara na Krasu 2024
Foto: Jakob Murovec/N1
Pogled na požar iz policijskega helikopterja Pogled na požar iz policijskega helikopterja
Foto: Policija
Požar na Krasu 2024 Požar na Krasu 2024
Foto: Borut Živulović/BOBO
Gašenje požara na Krasu Gašenje požara na Krasu
Foto: Ervin Čurlič/ regijski štab CZ za severno Primorsko
Foto: Uprava RS za zaščito in reševanje
Gašenje požara na Krasu Gašenje požara na Krasu
Foto: Ervin Čurlič/ regijski štab CZ za severno Primorsko
Požar na Krasu 2024 Požar na Krasu 2024
Foto: Ervin Čurlič / regijski štab CZ za severno Primorsko
Požar na Krasu 2024 Požar na Krasu 2024
Foto: Borut Živulović/BOBO

Vsi, ki se borijo s požarom na Krasu, sicer upajo tudi na pomoč vremena. Danes bo sicer še vroče, prav tako bo pihala še vedno tudi burja. A v noči na soboto ob prehodu hladne fronte pričakujemo dež. Tudi Kras bi moral dobiti vsaj delno pošiljko padavin, v soboto naj bi prav tako na tem območju nehalo pihati.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!