Brežan: Žogica glede HE Mokrice spet v rokah vlade

Gospodarstvo 11. Maj 202312:05 > 15:30 0 komentarjev
Uroš Brežan
Luka Dakskobler /BOBO

Upravno sodišče je v tožbi Društva za preučevanje rib Slovenije zaradi vladne odločbe o prevladi javne koristi proizvodnje elektrike nad javno koristjo ohranjanja narave pri izdaji gradbenega dovoljenja za HE Mokrice odločilo v prid pritožnikom, je za Večer povedal minister Uroš Brežan.

“Prejšnja vlada je sprejela prevlado javnega interesa energetike nad varstvom narave za hidroelektrarno (HE) Mokrice, ki je zadnja v verigi spodnjesavskih elektrarn, in ta odločitev se je sedaj preverila na sodišču, ki je odločilo v prid pritožnikov,” je v delu pogovora za Večerovo sobotno prilogo, ki ga je časnik objavil že danes, povedal minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan.

“To pomeni, da je žogica glede HE Mokrice spet v rokah vlade, kjer se bomo morali odločiti, ali gremo znova v postopek prevlade. Pred tem pa bo treba odločitev sodišča temeljito analizirati, še posebej zato, ker se je tak postopek na tem primeru v Sloveniji uporabil prvič,” je dodal Brežan.

HE Mokrice je predvidena kot zadnja v verigi petih spodnjesavskih hidroelektrarn, poleg nje so to še HE Boštanj, Blanca, Krško in Brežice. Gradnja pete hidroelektrarne, ki je pretočnega tipa, bi se morala po prvotnih načrtih končati že leta 2018, a se je dokončanje projekta zamaknilo zaradi zapletov pri umeščanju v prostor.

Vlada pod vodstvom Janeza Janše je po letih odločanja, pritožb na sodiščih ter številnih upravnih postopkih lani določila, da pri projektu javna korist proizvodnje elektrike prevlada nad javno koristjo ohranjanja narave in tako dala zeleno luč za začetek gradnje. Odločbo je Janševa vlada sprejela na dopisni seji tik pred koncem mandata.

Upravno sodišče je julija lani že odločilo, da se za HE Mokrice do končne odločitve v sporu ne more izdati gradbeno dovoljenje. Zdaj je torej sledila tudi končna odločitev.

Medtem ko naravovarstveniki poudarjajo resne škodljive posledice posega v naravno okolje sotočja Krke, Save in Sotle, kjer bo stala HE Mokrice, pa v HESS med drugim poudarjajo pomen objekta za samooskrbo z elektriko in to, da je elektrarna del nacionalnih energetskih načrtov, obenem pa je potrebna za optimalno delovanje spodnjesavske verige.

V HESS so navedli zgolj, da sodbe uradno še niso prejeli, zato je ne morejo komentirati.

Na Twitterju se je oglasila tudi častna predsednica Društva za preučevanje rib Slovenije Andreja Slameršek. “Mediji pišejo o razsodbi, v društvu pa kot stranka v postopku sodbe sploh še nismo prejeli, niti obvestila o pošiljki … Zanimivo,” je tvitnila.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!